Purification and Identification of Antioxidative Components from the Fruits in Pyrus ussuriensis Maximowicz

산돌배나무(Pyrus ussuriensis Maximowicz) 열매의 항산화 물질 분리 및 구조

  • 김명조 (강원대학교 농업생명과학대학) ;
  • 임요섭 (순천대학교 농과대학) ;
  • 송원섭 (순천대학교 농과대학) ;
  • 김이훈 (강원대학교 농업생명과학대학) ;
  • 유창연 (강원대학교 농업생명과학대학)
  • Published : 1999.12.31

Abstract

Three antioxidative compounds were isolated from the EtOAc extract of the fruits of Pyrus ussuriensis. On the basis of spectroscopic evidences, the structures of these compounds were established as 1, 4-dibenzenediol, chlorogenic acid and quercitrin. The DPPH free radical scavenging activities of 1, 4-dibenzenediol $(RC_{50}\;:\;0.4{\mu}g)$ and chlorogenic acid $(RC_50\;:\;4{\mu}g)$ were more effective than those of BHA $(RC_{50}\;:\;14{\mu}g)$ and a-tocopherol $(RC_{50}\;:\;12{\mu}g)$

예로부터 식품으로 사용되어온 산돌배나무 (Pyrus ussuriensis) 열매를 대상으로 항산화 활성 성분을 찾기 위하여 그 MeOH추출물의 EtOAc분획을 대상으로 column chromatography를 실시하여 1, 4-dibenzenediol, chlorogenic acid 및 quercitrin등 세종의 화합물을 분리하고 DPPH free radical소거법을 이용하여 항산화활성을 측정하였다. 이중 quercitrin은 a-tocopherol 및 BHA보다 낮은 활성 $(RC_{50}=20{\mu}g)$을 보였으나 1, 4-dibenzenediol $(RC_{50}=0.4{\mu}g)$ 와 chlorogenic acid $(RC_{50}=4{\mu}g)$는 강한 활성을 보였다.

Keywords