한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제31권2호
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- Pages.356-360
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Propolis 의 처리가 마른 오징어의 품질에 미치는 영향
Effects of Propolis Treatment on the Quality of Dried Squid
- Yang, Seung-Yong (Korea Food Research Institute) ;
- Lee, Nam-Hyouck (Korea Food Research Institute) ;
- Hong, Sang-Pill (Korea Food Research Institute) ;
- Bang, Hyun-A (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1999.04.30
초록
프로폴리스 처리가 마른 오징어의 품질에 미치는 영향을 검토하였다. 수분함량 29% 내외의 마른 오징어를 조제하고 0.25% 및 0.5% propolis를 처리하여 저장 중 총균수, TBA가 및 갈변도를 측정하였다. Propolis 처리 오징어는 총균수에서 저장 30일경
Effect of propolis treatment on the quality of dried squid were investigated. Dried squid containing 29% of moisture content were prepared and treated with 0.25% and 0.5% of propolis. Its total microbial count, TBA value and browning degree were assayed during 30 days. Total microbial count of dried squid treated with propolis were