Journal of the Korean Society of Food Culture (한국식생활문화학회지)
- Volume 14 Issue 1
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- Pages.21-28
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- 1999
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- 1225-7060(pISSN)
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- 2288-7148(eISSN)
Antioxidant Effect of Tryptophan and Arginine on Soybean oil Rancidity
Tryptophan과 Arginine의 대두유에 대한 항산화 및 상승효과
- Cho, Hee-Sook (Department of Food and Nutrition, Mokpo National University)
- 조희숙 (목포대학교 생활과학대학 식품영양학과)
- Published : 1999.03.30
Abstract
This study was conducted to investigate the antioxidant and synergistic effects upon different concentration(0.02, 0.1, 1%) of tryptophan and arginine of soybean oil during incubation at
식용대두유의 항온저장시 tryptophan과 arginine의 첨가농도에 따른 항산화 효과 및 기존 항산화제들의 항산화력에 대한 상승효과를 조사한 결과는 다음과 같다. 유지의 항온저장시 tryptophan과 arginine을 각 농도별로 첨가한 경우 모든 시료에서 항산화 효과를 나타냈으며 특히 tryptophan 1%를 첨가하였을 때 가장 효과가 좋았고 그 정도는 TBHQ를 첨가한 경우와 비슷하였다. 또한 tryptophan과 arginine첨가시료는
Keywords