배 장십랑품종의 저장 전 $CaCl_2$처리에 따른 과실 칼슘함량과 과실특성의 변화

Effect of Postharvest Calcium Solution Dipping and Vacuum Infiltration on Calcium Content and Quality of Chojuro Pear Fruit

  • 최종승 (배재대학교 자연과학대학 원예조경학부) ;
  • 이주연 (정주시 농촌지도소)
  • Choi, Jong-Seung (Division of Horticulture and Landscape Architecture, Pai Chai University) ;
  • Lee, Ju-Youn (Jeong Ju-city Rural Guidance Office)
  • 발행 : 1998.02.25

초록

장십랑 배를 수확한 후에 $CaCl_2$에 침지 또는 감압침지하므로 과실의 칼슘함량이 증가되었다. 특히 과피와 과피직하 과육의 칼슘증가량이 많았다. 단순침지의 경우 $CaCl_2$의 농도가 2%에서 8%까지 높아질수록 과실의 칼슘함량이 증가되어 효과적이었고, 감압침지의 경우 200-600mmHg의 감압범위에서는 차이가 없었으며, 단순 침지와 감압침지 간에도 차이를 인정할 수 없었다. 처리 4주 후의 과실경도의 저하는 $CaCl_2$ 처리로 칼슘함량이 증가된 과실에서 둔화되었다.

Postharvest dipping of vacuum infiltration treatments of 'Chojuro' pear fruit in $CaCl_2$ resulted in increased calcium content, especially in fruit peel and outer flesh such as just below peel. As $CaCl_2$ concentrations increaced from 2% to 8% in dipping treatment, calcium content became higher. But vacuum infiltration under 200-600 mmHg did not affect and dipping and vaccum infiltration did not have any difference in fruit calcium content. Decreasing of fruit firmness determined at 4 weeks during storage was slower in fruits with $CaCl_2$ treatment than control.

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