Angiotensin Converting Enzyme Inhibitory Activity in Enzymatic Hydrolysates of Anchovy Muscle Protein

멸치육 효소 가수분해물의 Angiotensin 전환효소 저해작용

  • LEE Tae-Gee (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
  • PARK Young-Beom (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
  • PARK Douck-Choun (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
  • YEUM Dong-Min (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • KIM In-Soo (Department of Food Science and Technology, Yangsan College) ;
  • GU Yeun-Suk (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
  • PARK Young-Ho (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
  • KIM Seon-Bong (Department of Food Science/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University)
  • 이태기 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 박영범 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 박덕천 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 염동민 (부경대학교 식품공학과) ;
  • 김인수 (양산대학 식품가공과) ;
  • 구연숙 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 박영호 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소) ;
  • 김선봉 (경상대학교 식품과학과 해양산업연구소)
  • Published : 1998.11.01

Abstract

To develop functional food material with angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides, muscle protein of anchovy, Engraulis japonica was hydrolyzed during 48 hrs by digestive pretenses such as pepsin, trypsin, $\alpha$-chymotrypsin, and commercial proteases such as papain, bromelain, complex enzyme, Elavourzyme, Novozym, Neutrase, Protamex and Alcalase. The only $50\%$ ethanol soluble hydrolysates were tested for inhibitory activity against ACE and yield of $50\%$ ethanol soluble peptide-nitrogen ($ESPN_{50}$). ACE inhibition effects and yield of $ESPN_{50}$ occurred as hydrolysis time increased to 8 hrs, Among those pretenses tested, hydrolysates by Alcalase and $\alpha$-chymohypsin had greater ACE inhibitory activity (80 and $74\%$, reipectively) with eletated levels of $ESPN_{50}$ (48 and 58 mg/ml, respectively), while Protamex hydrolysates had greater ACE inhibitory activities ($73\%$) with reduced levels of $ESPN_{50}$ (7.2mg/ml) than others. Amino acid compositions of $50\%$ ethanol solubles obtained from those hydrolysates were rich in glutamic acid, aspartic acid, cysteine and leucine.

젓갈 및 자건품으로 소비량이 많은 멸치의 기능특성해석 및 기능성 조미 소재 제조의 일환으로 단백질 분해효소에 의한 멸치 육단백질 가수분해물의 peptide-nitrogen 생성량과 ACE 저해작용을 검토하였다. 소화효소와 식품공업용 단백질분해효소를 이용한 탈지 멸치육 가수분해물의 $50\%$ ethanol 가용성 peptide-nitrogen 생성량은 반응 8시간을 전후로 하여 거의 일정수준에 도달하였고, ACE 저해효과 역시 높게 나타났다. 따라서, 가수분해 8시간째의 각 효소 가수분해물의 peptide-nitrogen의 함량과 ACE 저해효과를 검토한 결과, 소화효소의 경우, $\alpha$-chymotrypsin으로 가수분해시켰을 때, $50\%$ ethanol 가용성 peptide-nitrogen의 생성량과 ACE 저해효과가 높은 것으로 나타났다 또한, 식품공업용 단백질분해 효소를 사용한 경우는 Alcalase 0.6L를 사용하였을 때가 $50\%$ ethanol 가용성 peptide-nitrogen의 생성량 및 ACE 저해효과가 가장 우수하였고, Protamex에 의해서는 $50\%$ ethanol 가용성 peptide-nitrogen의 생성량은 적었지만, ACE 저해효과는 높게 나타났다. ACE 저해효과가 우수한 멸치육 효소 가수분해물의 $50\%$ ethanol 가용성 획분의 아미노산 조성은 대부분의 가수분해물에서 glutamic acid의 함량이 가장 많았고, 그 다음으로 aspartic acid. cysteine 및 leucine의 순이었다.

Keywords