상치의 시비조건에 따른 상치내 몇 가지 필수 무기원소들의 함량에 관한 연구

A Study on the Effect of Fertilization Conditions within the Contents of Several Essential Elements in Lettuce

  • 권오달 (삼육대학교 원예학과) ;
  • 이진희 (삼육의명대학 식품과학과) ;
  • 최순남 (삼육대학교 식품영양학과) ;
  • 신영미 (삼육대학교 식품영양학과) ;
  • 정근희 (삼육대학교 식품영양학과)
  • Kwon, O-Dal (Department of Horticulture, Sahmyook University) ;
  • Lee, Jin-Hi (Department of Food Science, Sahmyook College) ;
  • Choi, Soon-Nam (Department of Food and Nutrition, Sahmyook University) ;
  • Shin, Young-Mi (Department of Food and Nutrition, Sahmyook University) ;
  • Chung, Keun-Hi (Department of Food and Nutrition, Sahmyook University)
  • 발행 : 1999.06.01

초록

두 종류의 상치에 대한 화학 비료와 유기길 비료의 사용, 그리고 목초액 처리구와 무처리구로 나눈 것의 미량원소 함량과의 상호 관계를 연구하기 위해 총 20개 처리구를 두어 총 10주 동안 실험한 결과는 다음과 같다. 1. 화학비료와 유기질 비료 사이에 목초액 비처리구에서 Fe의 함량이 차이가 있었고, 목초액 처리가 상치내 Fe 함량을 높이는 경향을 나타냈다. 이와 같은 현상은 상치의 품종에 따라 다소 다르게 나타났다. 2. Ca의 경우 목초액 처리가 상치내 Ca 함량에 영향을 미쳤으며, Ca 함량도 상치의 품종에 따라 다르게 나타났다. 아울러 목초액 비처리구에서 유기질 비료를 사용하는 경우 상치 내의 Ca 함량을 낮추는 것으로 나타났다. 3. 상치 내의 Mn, Cu, Zn의 함량은 처리구별, 품종면에서 큰 차이가 나타나지 않았다.

To study the effects of chemical and organic fertilizer within the contents of essential elements in the lettuce, in the absence or presence of wood extraction, an experiment was conducted for a period of 10 weeks. The results obtained from the experiment are summarized as follows: 1. The iron contents in the lettuce grown in the chemical fertilized group, were different from those in the organic fertilized group, when the wood extraction was treated. The iron contents in the lettuce increased, due to the wood vinegar treatments, but the modes and degrees were not consistent the various kinds of lettuce. 2. Calcium contents in the lettuce were also increased by wood vinegar treatments, but the modes and degrees were not consistent with the various kinds of lettuce. On the other hand, the Calcium contents in the lettuce grown in the organic fertilized group were reduced by the wood vinegar treatments. 3. The mineral contents within other elements(Manganese, Copper, Zinc) in lettuce, is not variable according to the treatments, or the species of the lettuce.

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