Organization of Profitable Cattle Husbandry Through Exploiting Favourable Environment Factors

환경요인을 적절하게 이용한 경제성 있는 축산조직 -헝가리의 사례연구-

  • Alpha, Gyorgy (Pannon Agricultural University, Faculty of Animal Science) ;
  • Kim, Jong-Moo (Sung Kyun Kwan University, Dept. of Agriculture Economics)
  • Published : 1999.06.01

Abstract

Through manifestation of the principles of commodity production spatial sharing of labour can be observed in the agriculture as well as in cattle production. Better adjustment of the production structure to the environment factors brings higher yields and more effective production. In being able to maximize the profit the entrepreneurs opt for producing output that closely matches to their featuring conditions. In contrary to the relatively high "mobility" of crop production animal husbandry and within this cattle production - as known - is strictly chained to forage production. On the basis of our economic research and as a result of multivariable analysis(factor analysis) it can be concluded that two variable groups(factors) are highly dominant in organizing profitable cattle production. First of them is the crop site factor (indicated by gold crown value), the second is the forage production feature(forage and grassland area and the yield of them). During recent years the weight of environmental factors suffered from devaluation. As a result of the central economic administration differentiating effects were suppressed and the chances of equalizing concepts strengthened. The outcome can be observed even today. In the regions, for example, being predominantly suitable for grass and forage cropping the milk and slaughter cattle production decreased. The same is ture for com and pig production regions. Unexploitment of local environmental features can be observed mainly in grassland management. Branches being potential user of grasslands hardly take them into consideration. Main method of rational use of grasslands is pasturing. Presence of pastures and the usage of them through cattle production is highly important not only for profitable production but also for maintaining ecological stability.

농업과 가축생산에서 상품생산의 원리를 통하여 노동의 공간분배를 관찰할 수 있다. 환경적인 요인에 적응이 잘되면 생산량의 증대와 효과적인 생산을 가져올 수 있다. 농장에서 이윤을 최대화하기 위하여 발생되는 조건에 밀접하게 일치되는 생산을 하도록 노력하여야 한다. 가축생산에서는 이미 잘 알려진 데로 사료생산에 밀접하게 연결되어 있다. 경제연구와 요인분석에 의하여 경제성있는 축산경영을 하는데 두 가지 집단(요인)이 지배적이라는 사실을 발견한다. 첫 번째로, 곡물의 재배지역이다. 그리고 두 번째로, 사료작물 생산형태(사료 및 초지재배지역 및 생산량)이다. 최근에는 환경적인 요인들은 저평가되는 경향이 있다. 중앙집권적인 행정제도의 결과로 인하여 차별화되는 효과는 활동을 못하게 되고, 그리고 동일하다는 개념이 강조되었다. 그와 같은 결과는 오늘날에 관찰될 수 있다. 예를 들어서 초지와 사료작물의 재배가 적당한 지역에 우유와 비육생산은 감소되고 있다. 옥수수와 돼지사육 지역에서도 유사한 현상이 발생되고 있다. 주로 초지경영에서 지역적 환경요인을 이용하지 못하는 현상을 발견할 수 있다. 초지의 합리적인 이용이 축산경영에서 중요하다는 것이다. 그리고 초지의 이용은 경제성있는 생산뿐만 아니라 생태적인 안정성을 유지하기 위하여 가축생산에서 대단히 중요하다.

Keywords