바이러스성 새우질병 방제법의 개발

Develoment of the Control System against Shrimp Viral Disease

  • 허문수 (국립수산진흥원 청평 내수면연구소) ;
  • 손홍주 (밀양대학교 생물공학과)
  • 발행 : 1998.10.01

초록

염소, 요오드, 담수처리에 의한 바이러스 병원성 약화 시험결과, 염소 5 ppm이상에서, 담수 50% 이상에서 살균효과를 나타내었으나 요오드는 효과가 없었다. Peptidoglycan, schzophyllan의 면역증강 효과를 시험한 결과, 각각 7일간 격 투여구와 2일간격 투여구에서 생존율이 대조군에 비해 높게 나타났다. 화학적, 효소적, 생물활균제를 투여하여 수질 및 저질 개선시험결과 화학적 개선제, Mg(OH)$_2$의 효과가 수질, pH, 강열감량 부분에서 효과가 가장 컸으며, 특이하게 효소적 개선제는 총 황화물의 농도를 약간 높이는 것으로 나타났다.

In order'to reduce loss of shrimp productivity by viral diseases on the cultured shrimp, we were develope the effective shrimp virus control system. Virus is inactivated by above 5 ppm of chloride and treatment of 50% fresh water. Mortality of infected shrimp is decreased by feeding of immunostimulants such as peptidoglycan and schizophyllan. Mg(OH)$_2$ was one of improvement agents which have best effect on pH, ignition loss(IL), chemical oxidation demand(COD) and total sulfide of water and sediment of shrimp farm.

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