Changes of the Cell Wall Structures during Maturation of Jujube Fruits

성숙 중 대추의 세포벽 조직 변화

  • 신승렬 (경산대학교 생명자원공학부) ;
  • 손미애 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김주남 (영남이공대학 식품영양학과) ;
  • 김광수 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1998.12.01

Abstract

This study was investigated to the structure of cell wall during maturation for the research of softening of jujube fruits. Cell was hardly combined with each other untill turning stage, but middle lamella of cell wall was splited at mature stage and was observed splited cell. The middle lamella of cell wall was not observed at green mature stage, but was observed at turning stage. Cell wall was degraded at mature stage. It was observed mitochondria, endoplasmic reticulum et. at in jujube fruit of green mature stage, but cytoplasm and organelle was attached on cell wall as vacuole was grown up after turning stage.

세포들은 변색기까지는 아주 조밀하게 결합하고 있었으나 완숙기에서는 세포벽 중층이 다소 분해되어 둥근 형태의 세포를 관찰할 수 있었다. 세포벽 변화는 녹숙기에서는 중층을 구별할 수 없을 정도로 세포벽이 발달되지 않았으며 변색기에서는 중층을 관찰할 수 있었고 완숙기에서는 분해되어 완전히 분리되는 것을 관찰할 수 있었다. 세포의 조직은 녹숙기에서는 mitochondria, endoplasmic reticulum 둥의 조직과 소액포를 관찰할 수 있었으나 변색기 이후에는 액포가 발달하면서 cytoplasm과 organelle이 세포벽에 흡착되었다. 세포간극은 녹숙기에서는 형성되지 않았고 변색기에서는 세포간극과 간극 주위에 세포벽 분해현상을 관찰할 수 있었으며, 완숙기에는 중층의 분리와 분해산물이 간극에 분산되어 있는 것을 관찰할 수 있었다.

Keywords