대한수의학회지 (Korean Journal of Veterinary Research)
- 제37권2호
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- Pages.439-443
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- 1997
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- 2466-1384(pISSN)
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- 2466-1392(eISSN)
애완동물용 식품의 영양성분 및 지방산의 분석과 보관상태별 지질과산화물량의 변화 관찰
An observation on the contents of nutrient, fatty acid and changes of lipid peroxide in different storaged commercial pet foods for dogs and cats
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- 이원창 (건국대학교 수의학과, 동물자원연구센터)
- Aoki, Hisataka (Faculty of International Relations, Nihon University) ;
- Sakai, Takeo (Department of Preventive Veterinary Medicine and Animal Health, School of Veterinary Medicine Nihon University) ;
- Lee, Won-Chang (Department of Veterinary Medicine and Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University)
- 투고 : 1997.02.10
- 발행 : 1997.06.25
초록
동경에서 시판되고 있는 애완견 및 고양이의 식품을 시료로 하여 그 영양성분을 분석한 바, 애완견의 건조식품의 경우 단백질 22.0%, 지방 7.8%, 섬유질 5.4%, 염분 0.36%, 비타민 A 2035 IU/100g 그리고 비타민 D가 201 IU/100g 함유되고 있었고, 고양이용 식품중에는 단백질 29.8%, 지방 6.5%, 섬유질 4.5%, 염분 0.38%, 비타민 A 1543 IU/100g 그리고 비타민 D가 163 IU/100g 함유되고 있었다. 불포화지방산의 경우 애완견의 건조식품에선 59.2% 함유되어 있었고, 고양이용 건조식품에선 55.9%로서 애완견용 식품이 약간 높았으나 양측간에는 유의한 차이는 아니었다. 한편 애완견의 건조식품을 대상으로 30일간 저장시험을 통하여 지질과산화물의 농도변화를 관찰한 바 냉장(
While the contents of protein, fat, fiber, sodium, vitamin A, and vitamin D in dry dog food were 22.0%, 7.8%. 5.4%, 0.36%, 2035 IU/100g and 201 IU/100g, respectevely, those in dry cat food were 29.8%, 6.5%, 4.5%, 0.38%, 1543 IU/100g and 163 IU/100g, respectively. Concerning the lipid contents of pet food, the concentration of unsturated fatty acid was slightly higher of dry dog food(59.2%) than that of dry cat food(55.9%), but the differences was statistically not significant. The lipid peroxide concentration in dry dog food after storage in a refrigerator at