Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 30 Issue 3
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- Pages.355-360
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- 1997
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Studies on Photosensitized Oxidation in the Lipids of Irish moss, Laver and Oyster
진두발, 김 및 굴의 지질에 있어서 광증감 산화에 관한 연구
- KIM Kui-Shik (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- KOIZUMI Chiaki (Department of Food Science and Technology, The Tokyo University of Fisheries) ;
- BAE Tae-Jin (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University)
- Published : 1997.05.01
Abstract
In order to investigate the influence of photosensitized oxidation in the sun-dried irish moss (Chondrus Ocellatus), laver (Porphyra Yezoensis) and ultra violet irradiated oyster (Crassostrea gigas) the oxidation of lipid and isomers of hydroperoxides were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry. The lipid contents of oyster, irish moss and layer were
김, 미역, 다시마, 톳 등의 해조류는 chlorophyll을 다량 함유하고 있고 굴은 소화관 내에는 미분해의 chlorophyll이 축적되어 있다. chlorophyll은 일중항 산소에 의한 광증감 산화를 촉매 한다는 것이 알려져 있다. 따라서 홍조류인 김과 진두발의 천일건조 및 굴의 자외선 조사시 광증감 산화가 지질산화에 어느정도 기여하는가를 밝히기 위해 광증감 산화 시킨시료의 총 지질의 과산화물가를 비교, 검토 하였고 과산화물의 위치이성체의 조성을 측정하였다. 굴의 총 지질 함량은