Effect of Water Potential on Mycelial Growth and Production of Sclerotia of Sclerotium cepivorum

Sclerotium cepivorum의 균사생장 및 균핵 생성에 대한 수분압의 영향

  • Lee, Yong-Hoon (Honam Agricultural Experiment Station, RDA) ;
  • Lee, Du-Ku (Honam Agricultural Experiment Station, RDA) ;
  • Lee, Wang-Hyu (Department of Agricultural Biology, Chonbuk National University)
  • Published : 1997.08.01

Abstract

The effect of water potential ($\psi_W$) and temperature on mycelial growth and sclerotial production of Sclerotium cepivorum was determined in potato dextrose agar(PDA) and potato dextrose broth (PDB) adjusted to different $\psi_W$ with NaCI, KCI, sucrose or polyethylene glycol (PEG) at 15, 20 and $25^{\circ}C$. the growth of mycellium was not significantly af. fected by $\psi_W$ values between -1,970 and -2,240J/Kg, but severely decreased lower than -2,240J/Kg. Dry weight was slightly increased at $\psi_W$values between -450 and -2,240 J/Kg. The reduction of dry weight wasslower than the reduction of mycelial growth as the $\psi_W$ decreased. The mycelial growth and dry weight were more severely influenced on PEG amended media than on other osmotica amended media. About 50% reduction of mycelial growth and dry weight was occurred about -1,000 and -2240 J/Kg, respectively. The production of sclerotion of sclerotial production occurred between -450 and -810 J/Kg. Sclerotium was not produced lower than -2,240 J/Kg. Mycelial growth and sclerotial production was better at $25^{\circ}C$ as the $\psi_W$ decreased than at $20^{\circ}C$ which is optimal temperaturein the undmended media. The influence of $\psi_W$ on mycelial growth and sclerotial production of S. cepivorum adjusted with NaCl, KCI sucrose or polyethylene glycol showed similar patterns.

마늘 흑색 썩음균핵병인Sclerotium cepivorum에 대한 수분압과 온도의 영향을 얄아보기 위하여 PDA와 PDB에 NaCI, KCI, 설탕 및 polyethylene glyool 6,000으로 수분압을 조절한 수 15, 20, $25^{\circ}C$에서 균사생장 및 균핵 생성량을 조사하였다. 균사신장은 -1,970에서 -2,240 J/Kg까지는 크게 영향을 받지는 않았으나, =2,240 J/Kg 이하에서는 균사신장이 급격히 저하되었다. -450에서 -2,240 J/Kg까지의 수분압에서는 기본배지에서보다 건물중이 약간 증가하였다. 수분압 감소에 따른 건물중에의 영향은 균사신장에서 보다는 작았다. PEG를 이용해 수분압 조절했을 경우 균사신장과 건물중 모두 다른 용질을 사용했을 경우보다 크게 감소했다. 균사신장은 -1,000 J/Kg에서, 건물중은 -2,240 J/Kg에서 약 50%가 각각 감소했다. 수분압 감소에 따른 균핵 형성에 대한 영향은 균사생장에서 보다 더욱 컸다. -450에서 -910 J/Kg 사이에서 균핵형성이 50% 이상 줄었으며, -2,240 J/Kg 이하에서는 균핵이 형성되지 못했다. 균사신장과 균핵형성은 기본배지에서는 $20^{\circ}C$dptj 양호하였으나, 수분압이 감소하면서 $25^{\circ}C$에서 더 좋은 경향을ㄹ 보였다. NaCl, KCI 설탕 및 PEG에 따라 차이는 있었으나, 균시생장과 균핵 형성은 비슷한 경향의 증감을 보였다.

Keywords