Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 26 Issue 2
- /
- Pages.254-260
- /
- 1997
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
Effects of Kimchi Extracts on the Growth of Sarcoma-180 Cells and Phagocytic Activity of Mice
김치추출물이 Sarcoma-180 세포의 성장과 마우스 식균활성에 미치는 효과
- Choi, Moung-Won (Dept. of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University) ;
- Kim, Kwang-Hyuk (Dept. of Microbiology, College of Medicine, Kosin University) ;
- Park, Kun-Young (Dept. of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University)
- Published : 1997.04.01
Abstract
Effects of kimchi extracts on the immune response related to its antitumor activity in vitro and in vivo were investigated. The extracts of kimchi fermented for 0(fresh) and 3 weeks at
본 연구에서는 in vitro와 in vivo에서 sarcoma-180 cells과 마우스를 이용하여 김치의 세포독성 효과와 면역계, 특히 대식세포의 탐식능의 활성 증강에 미치는 효과를 중심으로 김치의 항암기작을 연구하였다. 김치가 발효되기 전인 0주(생김치)와 최적의 숙성도를 나타내는 3주 김치