Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 5
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- Pages.963-968
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
Quality Characteristics of Reconstituted Multi-Grain by Extrusion Process
압출성형기법에 의해 제조한 재성형 혼합곡의 품질특성
- Lee, Young-Tack (Department of Food and Bioengineering, Kyungwon University) ;
- Seog, Ho-Moon (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Sung-Soo (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Kyung-Tack (Korea Food Research Institute) ;
- Hong, Hee-Do (Korea Food Research Institute)
- Published : 1997.10.01
Abstract
Cereals and legumes were ground, blended and extruded with a twin-screw extruder to form a reconstituted grain. The basic formula was as follows: brown rice 30%, barley 30%, wheat 20%, millet 5%, sorghum 5%, soybean 7%, and red bean 3%. Extrusion conditions were properly set for feed moisture content of
쌀밥에 곡류나 두류를 적당히 혼합하면 쌀에 부족된 영양적인면을 보완할 수 있으나 혼합취반에 따른 번거로움 때문에 쉽게 일상화되지 못하고 있는 실정을 감안하여 현미, 보리, 밀, 조, 수수, 콩, 팥 등의 원료를 일차 분쇄하고 혼합한 후 쌍축압출성형기를 사용하여 쌀알 형태로 성형하였다. 원료의 기본배합비를 현미 30%, 보리 30%, 밀 20%, 조 5%, 수수 5%, 콩 7%, 팥 3%로 결정하였으며 원료의 배합비율에 따른 압출성형조건으로 스크류 속도는 250 rpm, 가수율은