Production of Yeast Cell Mass from Waste Brine and Cabbage Waste of Kimchi Factory

김치 공장의 절임 폐수 및 배추 쓰레기를 이용한 효모 배양

  • Choi, Min-Ho (Applied Microbiology Lab., School of Chemical Engineering and Biotechnology, Ajou University) ;
  • Park, Yun-Hee (Applied Microbiology Lab., School of Chemical Engineering and Biotechnology, Ajou University)
  • 최민호 (아주대학교 화학.생물공학부 응용미생물연구실) ;
  • 박연희 (아주대학교 화학.생물공학부 응용미생물연구실)
  • Published : 1996.09.30

Abstract

The possibility of using waste brine and cabbage waste from kimchi industry as raw materials for the production of yeast cell mass was investigated. Among four strains of osmotolerant yeast, Candida guilliermondii ATCC 6260 showed the best growth in the waste brine containing about 1.0g/L of reducing sugar and 7% to 12% of NaCl. The growth of C. guilliermondii in waste brine was affected slightly between the temperature range of $25^{\circ}C$ to $35^{\circ}C$ and the initial pH of 3 to 6. The NaCl concentration up to 9% was not inhibitory to the growth of C. guilliermondii and the addition of 10mM of ammonium salts or 5mM of potassium phosphate had no effect on the growth. The growth of yeast reduced BOD of the waste brine by 85% within 24hours. When C. guilliermondii was cultured in waste brine added with cabbage juice extracted from waste cabbage, the cell mass was increased significantly.

김치 공장의 배추 절임 폐수 및 배추 쓰레기를 이용한 효모 균체 생산 가능성을 조사하였다. 절임 폐수는 약 1g/L의 환원당과 7~12%의 높은 NaCl을 함유하고 있으며 pH는 약 5에서 6사이로 내염성 효모가 생육 가능한 것으로 밝혀졌다. 4종의 내염성 효모의 생육을 조사한 결과 Candida guilliermondii ATCC 6260이 가장 우수한 생육을 나타내었고, 배양 조건에 따른 절임 폐수에서의 생육 특성을 조사한 결과, C. guilliermondii는 $25{\sim}35^{\circ}C$의 배양 온도, 절임 폐수의 초기 pH가 pH 3~6 그리고, 염농도 9%까지는 생육에 영향받지 않았으며 질산염이나 인산염의 첨가는 불필요한 것으로 나타났다. 이 효모를 절임 폐수에서 배양할 경우는 약 85%의 BOD 감소 효과를 보였다. 한편, 김치 공장에서 발생하는 배추 쓰레기의 자원화 방법으로 절임 폐수에 첨가한 결과 20% 첨가했을 경우 절임 폐수만 사용한 경우보다 약 5.5배 가량 균체 생산이 증가하였다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 한국과학재단