Acknowledgement
Supported by : 한국과학재단
The possibility of using waste brine and cabbage waste from kimchi industry as raw materials for the production of yeast cell mass was investigated. Among four strains of osmotolerant yeast, Candida guilliermondii ATCC 6260 showed the best growth in the waste brine containing about 1.0g/L of reducing sugar and 7% to 12% of NaCl. The growth of C. guilliermondii in waste brine was affected slightly between the temperature range of
김치 공장의 배추 절임 폐수 및 배추 쓰레기를 이용한 효모 균체 생산 가능성을 조사하였다. 절임 폐수는 약 1g/L의 환원당과 7~12%의 높은 NaCl을 함유하고 있으며 pH는 약 5에서 6사이로 내염성 효모가 생육 가능한 것으로 밝혀졌다. 4종의 내염성 효모의 생육을 조사한 결과 Candida guilliermondii ATCC 6260이 가장 우수한 생육을 나타내었고, 배양 조건에 따른 절임 폐수에서의 생육 특성을 조사한 결과, C. guilliermondii는
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