Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 29 Issue 5
- /
- Pages.716-721
- /
- 1996
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
Fluid Properties and Quality of Agar Solution from Cheju Seaweed, Gellidium amansii
제주산 우뭇가사리로 부터 추출한 한천의 품질 및 용액 특성
- KANG Hoon-I (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- KO Moon-Sub (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- KIM Hyeon-Ju (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- KIM Sung-Woo (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University) ;
- BAE Tae-Jin (Department of Food Science and Technology, Yosu National Fisheries University)
- 강훈이 (여수수산대학교 식품공학과) ;
- 고문섭 (여수수산대학교 식품공학과) ;
- 김현주 (여수수산대학교 식품공학과) ;
- 김성우 (여수수산대학교 식품공학과) ;
- 배태진 (여수수산대학교 식품공학과)
- Published : 1996.09.01
Abstract
To bring out the functional properties of Agar-agar extracted with 0.01N
식품첨가제, 안정제 등으로 널리 쓰여지고 있는 한천을 신소재로서의 기능성을 밝히기 위하여 제주 우도산 우뭇가사리로 부터 한천을 열수 추출하여 품질 및 용액특성을 검토하였다. 제주 우도산 우뭇가사리로 부터 한천의 추출수율은