Agricultural Geography of Rice Culture in California

미국 캘리포니아주(州)의 벼농사에 관한 농업지리학적 연구

  • Lee, Jeon (Department of Geography Education, Gyeongsang National University) ;
  • Huh, Moo-Yul (Department of Economics, Kyeongsan University)
  • 이전 (경상대학교 사회교육과(지리)) ;
  • 허무열 (경산대학교 경제학과)
  • Published : 1996.06.30

Abstract

There are three main rice-growing regions in the United States: the prairie region along the Mississippi River Valley in eastern Arkansas; the Gulf Coast prairie region in southwestern Louisiana and southeastern Texas; and the Central Valley of California. The Central Valley of California is producing about 23% of the US rice(Fig. 1). In California. most of the crop has been produced in the Colusa, Sutter, Butte, Glenn Counties of the Sacramento Valley since 1912, when rice was commercially grown for the first time in the state(Fig. 2). Roughly speaking, the average annual area sown to rice in California is about 300,000 acres to 400,000 acres during the last forty years(Fig. 3). California rice is grown under a Mediterranean climate characterized by warm, dry, clear days, and a long growing season favorable to high photosynthetic rates and high rice yields. The average rice yield per acre is probably higher in California than in any other rice-growing regions of the world(Fig. 4). A dependable supply of irrigation water must be available for a successful rice culture. Most of the irrigation water for California rice comes from the winter rain and snow-fed reservoir of the Sierra Nevada mountain ranges. Less than 10 percent of rice irrigation water is pumped from wells in areas where surface water is not sufficient. It is also essential to have good surface drainage if maximum yields are to be produced. Rice production in California is highly mechanized, requiring only about four hours of labor per acre. Mechanization of rice culture in California includes laser-leveler technology, large tractors, self-propelled combines for harvesting, and aircraft for seeding, pest control, and some fertilization. The principal varieties grown in California are medium-grain japonica types with origins from the cooler rice climates of the northern latitudes (Table 1). Long-grain varieties grown in the American South are not well adapted to California's cooler environment. Nearly all the rice grown recently in California are improved into semidwarf varieties. Choice of variety depends on environment, planting date, quality desired, marketing, and harvesting scheduling. The Rice Experiment Station at Biggs is owned, financed, and administered by the rice industry. The station was established in 1912, as a direct result of the foresight and effort of Charles Edward Chambliss of the United States Department of Agriculture. Now, The station's major effort is the development of improved rice varieties for California.

이 연구는 캘리포니아주(州) 벼농사를 종합적으로 고찰하는 연구이다. 미국에서 생산되는 벼의 약 23%는 캘리포니아 중앙분지에서 생산된다. 캘리포니아 중앙분지는 새크라멘토분지, 산호아퀸분지, 델타지역의 세 지역으로 구분되는데, 새크라멘토분지는 벼 재배에는 매우 이상적인 자연조건을 갖추고 있다. 오늘날 새크라멘토분지에서 캘리포니아주(州) 벼의 약 95%가 생산된다. 캘리포니아주(州)에서 벼가 상업적으로 재배되기 시작한 것은 1912년이었다. 캘리포니아주(州)에서 벼농사는 처음부터 관개농업에 의존하였다. 논에 물을 댄 상태에서 벼가 자라야지 잡초가 무성해지지 않고, 벼 수확량도 많아진다. 캘리포니아주(州) 벼농사에 사용되는 관개용수의 90% 이상은 지표수에서 끌어들인 것이고, 나머지는 지하수를 퍼 올린 것이다. 캘리포니아주(州) 벼농사는 고도로 기계화되어 있다. 트랙터, 레이저 평탄기, 콤바인, 건조기, 비행기 등이 벼농사에 이용되고 있다. 이와 같은 기계화 덕택으로 캘리포니아주(州) 벼농사에서 1 에이커당 노동투하량은 4시간 정도에 지나지 않는다. 캘리포니아주(州)에서는 일찍부터 벼농사에 관한 연구가 본격적으로 시작되었다. 벼농사 연구에서 가장 중요한 것은 품종개량이었다. 특히 캘리포니아주(州)에서는 지난 수십년 동안 품종계량에서 괄목할 만한 성공을 거두었다. 그 결과 중립벼와 단립벼 품종이 매우 다양해졌다. 대체적으로 볼 때, 벼 줄기는 작지만 이삭은 많이 열리는 벼 품종들이 많이 개발되었다. 그 외 관개기술, 기계화 등 벼농사와 관련된 제반 사항이 체계적으로 연구되었다. 캘리포니아주(州)는 벼를 재배하는 미국의 6개 주(州) 가운데 단위면적당 벼 생산성이 가장 높은 주(州)이다. 오늘날 캘리포니아주(州)가 단위면적당 벼 생산성에서 미국 뿐만 아니라 세계의 선두에 서 있는 것은 유리한 자연환경과 더불어 과학적인 연구에 힘입은 바가 크다.

Keywords