염류수준별 고추 생육과 수량에 미치는 식물생육보진미생물(植物生育保進微生物) 접종효과

Effect of Plant-Growth-Promoting-Bacterial Inoculation on the Growth and Yield of Red Pepper(Capsicum annuum L.) with Different Soil Electrical Conductivity Level

  • Lee, Young-Han (Gyeongnam Provincial Rural Development Administration) ;
  • Yang, Min-Suk (College of Agriculture, Gyeongsang National University) ;
  • Yun, Han-Dae (College of Agriculture, Gyeongsang National University)
  • 발행 : 1996.12.30

초록

식물생육촉진 유용미생물을 지리산 일대의 침엽수와 활엽수 밑의 부엽토(腐葉土)에서 선발하고, 고추에 접종하였을때 고추 묘소질과 생육 및 수량에 미치는 영향에 대한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 혼합배양결과 Pseudomonas P배지는 $25^{\circ}C$에 Micrococcus sp., Enterobacter agglomerans, Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens등 4균주, Sabouraud dextrose배지에서는 $35^{\circ}C$에서 Bacillus subtilis, Cellulomonas sp., Bacillus megaterium, Staphylococcus xylosus등 4균주의 생육이 양호하였다. 2. 혼합균주 처리구는 무처리구에 비해 초장, 분지수등은 증가하였고, EC 수준이 높아질수록 초장은 작아진 반면, 분지수는 혼합균주 처리 58일(日) 이후 EC 2.9ds/m에 비해 EC 8.6 dS/m에서 많아지는 경향이었다. 수량은 혼합균주 처리구가 무처리구에 비해 13% 증수되었고, EC 수준이 높아질수록 감소하는 경향이었다. 3. 시험후 토양의 EC, $P_2O_5$, K, Ca, Mg, $NO_3-N$은 EC 수준이 높아질수록 현저하게 증가하는 경향이었으며, 혼합균주 처리구는 무처리구에 비해 OM 및 $NH_4{^+}-N$은 낮은 반면, EC, $P_2O_5$, K, Ca, Mg, $NO_3-N$은 높은 경향이었다. 4. 시험후 혼합균주 처리구는 무처리구에 비해 수분율이 높은 경향이었으며, EC 수준이 높아 질수록 가밀도 수분율, 공극율 등은 증가하는 경향이었다. 5. 혼합균주 처리구는 무처리구에 비해 과실과 엽에서 T-N, $P_2O_5$, $K_2O$, CaO, MgO함량이 높았으며, EC 수준이 높아질수록 $P_2O_5$, $K_2O$, MgO 함량은 증가한 반면, CaO 함량은 낮아지는 경향이었다.

This study was conducted to determine the effect of treatment with the plant-growth-promoting bacteria on the growth and yield of red pepper(Capsicum annuum L.) with different soil electrical conductivity(EC) levels. The mixed liquid culture was done pseudomonas P and saboraud dextrose medium. The isolated bacteria(IB) were inoculated by spray of 3.7ml at 1/2000a pot filled with different soil electrical conductivity level(2.9, 8.6, 11.5dS/m) every week, respectively, with mixed liquid culture (Pseudomonas P+Sabouraud dextrose) of eight strains. The plant height of red pepper with IBs treatment in different soil EC levels showed better growth than IBs nontreatment in the order of the 2.9>8.6>11.5 dS/m. The yield of pepper with IBs treatment in different soil EC level was higher in 13% than IBs nontreatment and chemical properties($P_2O_5$, K, Ca, Mg) of the soil after harvest in IBs treatment were slightly increased, while organic matter and EC of IBs treatment were slightly decreased than those of IBs nontreatment. Moisture content of the soil after the harvesting with IBs treatment was slightly increased than IBs nontreatment.

키워드