Antimutagenicity of Yam(Dioscorea batatas Decene) Toward Sodium Azide and 2-AF

Sodium Azide와 2-AF에 대한 마(Dioscorea batatas Decene)의 항변이원성

  • Published : 1996.08.01

Abstract

The objective of this study was to screen the antimutagenicity of yam enzymatic browning reaction product (YEBRP), mucopolysaccharide and dietary fiber from yam to the mutagen of sodium azide and 2-aminoflourene (2-AF). Antimutagenicity of YEBRP on the mutagenicity of sodium azide showed no difference compared to control without YEBRP but that of 2-AF was high In all substrate. (P<0.01) On the mutagenicity of sodium azide and 2-AF, antimutagenicity of mucopolysaccharide and dietary fiber were high (p<0.01) in $\alpha$-cellulose and hemicellulose, Antimutagenicity of u-cellulose on the mutagenicity of 2-AF was high at 5 hours reaction time but that was decreased as the reaction time increased.

마(산마, 재배마)의 생리활성 물질의 기능성을 밝힐 목적으로 마의 갈변물질, 점질물 및 식이섬유를 분리 정제하여 항변이원성을 검색하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 마의 갈변효소를 cathol, hydroquinion, resorcinol, pyrogallol 등에 반응시켜 얻은 갈변물질의 항변이원성은 sodium azide에 대하여 기질에 따른 차이가 없었으나, 2-aminofloureno에 대해서는 모든 기질에서 유의적으로 높았다. (P<0.01) 2. 마의 점질물과 식이섬유($\alpha$-cellulose, hemicellulose, pectin) 의 sodium azide와 2-ami-noflourene에 대한 항변이원성은 $\alpha$-cellulose와 hemicellulose에서 유의적으로 높았으며(p<0.01), $\alpha$-cellulose와 흡착 반응시킨 2-amino-flourene에 대한 항변이원성은 5시간 반응시 가장 높았고 반응시간이 경과함에 따라 감소하였다.

Keywords