초록
무궁화 품종 6계통, 총 68종류를 선발하여 flavonoid 성분을 비교하였다. 2차원으로 크로마토그래피를 전개 후 13개의 flavonoid가 관찰되었고 spot 5번의 flavonoid 함량이 전체의 50%를 차지하였으며 나머지는 미량으로 관찰되었다. 6개의 group별 spot출현 양상은 각각 차이를 보였으나 group 내에서는 거의 동일한 것으로 나타났다. 13개의 spot 중 1, 4, 6은 flavonol의 특성을 나타냈으며 나머지 10개의 spot들이 flavone의 특성을 나타내었다. 품종별 flavone함량 및 분포는 백색계통이나 자주 및 청색 계통에는 많은 양이 존재 하였고 pink와 적색 group에서는 매우 적은 양이 분포하였다. Purple spot들의 flavonoid aglycone은 4’, 5-OH의 aglycone 특성을 보였으며 이들 중 spot 5는 saponarin, 7은 vitexin, 9는 xylovitexin, 11은 rhamnosylvitexin으로 동정되었으며 13은 apigenin-7-O-diglycoside로 추정되었다. Saponarin은 백색무궁화에서 전체 flavone량의 50% 이상을 점유하였다.
Floral flavonoids of Hibiscus syriacus L. six complex with 68 formac all in all were examined. Thirteen flavonoids appeared on the two dimensional chromatogtams. Spot 5, however, occupied more than 50% in total flavonoid contents, and other spots were invariably minor pigments in all samples examined. Ten spots among 13 spots showed the characteristics of flavones, having color of purple to dark purple under UV light and yellow under ammonia gas, while spots reagents suggests that 10 purple spots are 4', 5-OH aglycone type. Four spots out of 10 purple spots were possible to be identified: spot 5, saponarin, spot 7, vitexin, spot 9, xylovitexin, and spot 11, rhamnosylvitexin, respectively. It was suggested that spot 13 might be apigenin-7-O-diglycoside.