한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제28권5호
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- Pages.841-849
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
냉수냉각에 의한 당근의 저장중 품질변화
Changes in Quality of Carrot During Storage by Hydrocooling
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Jeong, Jin-Woong
(Korea Food Research Institute) ;
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Kim, Byeong-Sam
(Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Oui-Woung (Korea Food Research Institute) ;
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Nahmgung, Bae
(Korea Food Research Institute) ;
- Lee, Sung-Hyun (Korea Food Research Institute)
- 발행 : 1996.10.30
초록
직접 설계한 냉각조, 침지조 및 살수조를 갖춘 냉수냉각 시스템에서 수냉각에 의한 냉각특성시험을 하므로써 향후 시스템 제작에 필요한 기초자료를 제공함과 아울러 본 시스템에 의한 농산물의 선도유지 세척효과 및 저장효과를 살펴보기 위해 당근을 시료로 수확 후의 저장기간별 품질변화를 조사하였다. 냉수냉각에 있어 냉각시간에 대해 무차원화한 온도를 semi-log로 plotting한 결과, 당근의 개체별 냉각속도계수는
Quality changes in carrot during storage were studied to investigate the efficiency, cooling properties and the washing and storage effects of hydrocooling method. As a result of plotting the nondimensionalized carrot temperature versus cooling time, its cooling rate coefficient was shown