Effects of the Fructooligosaccharide Intake on Human Fecal Microflora and Fecal Properties

Fructooligosaccharide의 섭취에 의한 인체의 장내세균(腸內細菌) 및 분변(糞便) 성상의 변화

  • Kang, Kook-Hee (Department of Dairy Science, Sung Kyun Kwan University) ;
  • Kim, Kyung-Min (Department of Dairy Science, Sung Kyun Kwan University) ;
  • Choi, Sun-Gyu (Department of Dairy Science, Sung Kyun Kwan University)
  • 강국희 (성균관대학교 생명자원과학대학 낙농공학과) ;
  • 김경민 (성균관대학교 생명자원과학대학 낙농공학과) ;
  • 최선규 (성균관대학교 생명자원과학대학 낙농공학과)
  • Published : 1996.08.30

Abstract

To study the effects of the fructooligosaccharide (FOS) intake on the intestinal microflora, the FOS (8g) was served to each of 5 volunteers (adult men $23{\sim}28$ years old) after every lunch for 4 weeks. Changes in fecal microflora, fecal moisture, and fecal pH were observed during the FOS intake and after the FOS intake, respectively. The fecal moisture content of the control period (4 weeks before the intake of FOS) was $81.77{\pm}1.18%$. The moisture content of the feces increased significantly at the end of the 4th week of FOS intake, and these effects lasted for 3 weeks after stopping FOS intake. The fecal pH before FOS intake was $6.56{\pm}0.09%$, while it decreased significantly (p<0.01) during the period of FOS intake. The pH reduction lasted for 4 weeks after stopping the intake of FOS. The log fecal number of Bifidobacteria during the period was $7.88{\pm}1.43%$ (CFU/g of wet feces) and it increased significantly during the FOS intake. After stopping the intake of FOS, the number of Bifidobacteria returned to those of control period. The log fecal number of Lactobacilli before the intake was $6.76{\pm}1.34%$ and significantly increased in 3 weeks due to the FOS intake. After stopping the intake of FOS, however, the number of Lactobacilli returned to those of control period. No remarkable changes were observed in the number of coliforms throughout all durations.

Fructooligosaccharide (FOS) 섭취에 의한 장내 유익세균의 증식촉진 효과를 실험적으로 검증하기 위하여 건강한 성인 남자 5명에게 FOS를 4주동안 매일 8g씩 점심 식사 후에 섭취하도록 하였다. 시험 대상자로부터 매주 1회 분변을 수거하여 분변의 pH, 수분함량, Bifidobacteria 수, Lactobacilli 수, Coliforms 수를 측정하여 FOS 섭취에 의한 분변균총과 분변성상의 변화를 알아보았다. FOS의 섭취전 4주간을 control기간(평상시)으로 하였고 FOS 섭취기간과 FOS 섭취중단기간을 각각 4주로 하였다. 평상시 분변 수분함량은 $81.77{\pm}1.93%$이었으며, FOS의 섭취에 의하여 수분함량이 증가하였는데 4주째는 $84.66{\pm}1.00%$로 평상시의 분변 수분함량과 통계적 유의차가 인정되었으며(p<0.05), 이러한 수분함량의 증가현상은 FOS의 섭취를 중단한 후 4주동안 지속되었다. 평상시의 분변 pH는 $6.56{\pm}0.09$이었고 ,FOS의 섭취동안 pH가 유의하게 감소하여 4주후 $6.27{\pm}0.05$이었다. FOS의 계속적인 섭취가 분변의 pH를 현저하게 감소시켰으며 이와같은 분변의 pH 감소는 FOS의 섭취를 중단한 후에도 4주동안 지속되었다. 평상시의 분변 1 g중의 Bifidobacteria수는 $7.88{\pm}1.43(log_{10})$이었으며 FOS섭취에 의하여 2주째에는 $8.67{\pm}1.60$, 4주째에는 $9.22{\pm}0.53$으로서 평상시보다 통계적으로 유의하게 증가하였으나(p<0.05), FOS의 섭취를 중단한 후에는 거의 평상시 수준으로 환원되었다. FOS섭취 전인 평상시의 Lactobacilli수는 $6.76{\pm}1.34$였으나 FOS의 섭취에 의하여 균수가 점차 증가하였는데 3주째에 $7.67{\pm}1.32$, 4주째에 $8.15{\pm}1.05$를 나타내어 평상시 보다 유의하게 증가하였다(p<0.05). 평상시의 Colifoms수는 $6.65{\pm}1.03$이었으며 FOS의 섭취에 의한 통계적 유의성은 없었다.

Keywords