Development of coli meter using pressure sensor

압력센서를 이용한 대장균 측정기의 제작

  • Lee, Chan-Won (Dept. of Environ. Protection, KyungNam Univ.) ;
  • Yang, Ki-Sub (Environmental Research Institute, KyungNam Univ.) ;
  • Park, Jong-Sik (Dept. of Electronics & Electrical Eng., KyungPook Nat. Univ.) ;
  • Lee, Jae-Yoon (Agency for Defense Development) ;
  • Kim, Jae-Chul (Dept. of Electronics & Electrical Eng., KyungPook Nat. Univ.) ;
  • Kwon, Woo-Hyen (Dept. of Electronics & Electrical Eng., KyungPook Nat. Univ.) ;
  • Kim, Sung-Ho (Dept. of Computer Engineering, KyungPook Nat. Univ)
  • 이찬원 (경남대학교 환경보호학과) ;
  • 양기섭 (경남대학교 환경문제연구소) ;
  • 박종식 (경북대학교 전자전기공학부) ;
  • 이재윤 (국방과학연구소) ;
  • 김재철 (경북대학교 전자전기공학부) ;
  • 권우현 (경북대학교 전자전기공학부) ;
  • 김승호 (경북대학교 컴퓨터공학부)
  • Published : 1996.05.31

Abstract

We propose a new method for measuring coliform group in water. In this method we measure the pressure increase rate with time due to the generation of $CO_{2}$ gas formed during the fermentation of coli. Experimental results by constructed instrument using pressure and temperature sensors show that we can determine the amounts of coli in $4{\sim}6$ hours, which usually takes $24{\sim}72$ hours by conventional methods.

본 논문에서는 물 속에 있는 대장균의 양을 측정하는 새로운 방법을 제안하였다. 이는 대장균의 배양시 생성되는 $CO_{2}$ 가스 생성에 의한 압력의 증가율을 측정함으로써 이루어진다. 압력 및 온도 센서를 이용하여 제작된 계측기에 의하여 측정한 결과 $4{\sim}6$시간만에 대장균의 양을 측정할 수 있어 기존의 방법에서 소요되는 $24{\sim}72$시간보다 신속한 측정 이 가능함을 확인하였다.

Keywords