동면어류의 시기별 근육성분 분포에 관한 조직학적 관찰 - 1. 미꾸라지(Misgurnus mizolepis) 근육조직중 탄수화물, 단백질 및 지방질 분포의 변화

Histological Observation on the Seasonal Changes of Distribution of Muscle Components in Hibernant Fish - 1. Distributional Changes of Carbohydrate, Protein and Lipid Components in the Muscle Tissues of Loach, Misgurnus mizolepis

  • 박일웅 (전북산업대학교 식품공학과) ;
  • 홍재식 (전북대학교 식품공학과) ;
  • 이근광 (군산대학교 생물학과) ;
  • 김명곤 (전북대학교 식품공학과) ;
  • 김종배 (군산대학교 수산가공학과) ;
  • 강귀환 (전북산업대학교 식품공학과)
  • Park, Il-Woong (Dept. of Food Science and Technology, Chonbuk Sanup University) ;
  • Hong, Jai-Sik (Dept. of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Lee, Keun-Kwang (Dept. of Biology, Kunsan National University) ;
  • Kim, Myung-Kon (Dept. of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Kim, Jong-Bae (Dept. of Fisheris Processing, Kunsan National University) ;
  • Kang, Kui-Hwan (Dept. of Food Science and Technology, Chonbuk Sanup University)
  • 발행 : 1995.12.30

초록

동면어류의 물질대사에 대한 학술적 기초자료를 얻을 목적으로 자연산 미꾸라지의 암컷과 수컷을 시료로 하여 시기별 (산란기 전 ; 5월, 산란기 후 ; 8월, 동면직전 ; 11월, 동면직후 ; 3월)근육성분의 조성과 육조직내 탄수화물, 단백질, 지방질 분포를 조사한 결과는 다음과 같다. 비만도(肥滿度)는 암,수 모두가 산란기후에 다소 높았고, 동면직후에 가장 낮았다. 수분함량은 산란기 후에 가장 적었으나 동면직후에 가장 높았고, 조단백질과 조지방은 산란기 후가 가장 높았으나 동면직후에 가장 낮아 이들 함량의 변화 pattern이 상보적(相補的) 경향을 나타내었다. 그리고 탄수화물은 동면직전이 다소 많으나 동면직후에는 감소된 경향이었다. 근육 조직의 PAS염색 결과, 산란기후 표피의 점액 부위와 피하조직의 근육세포에서 비교적 강한 양성 반응을 나타내었다. 또한 진피층의 두께가 동면직후와 산란기 전이 산란기 후와 동면 직전보다 얇게 나타났다. Sudan black B 염색결과, 지방 성분 염색반응이 암컷은 산란기 전에 근육 세포층에 비교적 넓게 분포된 경향이었고, 수컷은 주로 점액층과 표피층에 나타났다. 산란기 후는 주로 표피 및 피하조직에 나타났고 동면직전과 후는 조직 전체에 분포하였으나 그정도가 동면직후에 다소 적은 편이었다.

This study was carried out to obtain fundamental data on the metabolism of hibernant fish loach, Misgurnus mizolepis. Main focus was on the compositon of muscle components and its changes in fresh - water loach before and after spawning season and before and after hibernation. Distributional changes of carbohydrate, protein and lipid in the muscle tissues were also investigated. Change patterns of miosture and crude protein, and moisture and crude lipid were in inversely proportional, i.e. : moisture amount showed the lowest value after spawnig season, the highest just after hibernation, but crude protein and crude lipid were the highest values after spawning season, and the lowest just after hibernation. Carbohydrate showed the highest value just before hibernation and tended to decrease thereafter. Muco layer of epidermis and muscle cell of hypodermis layer in loach were remarkable in its PAS dyeing degree after sapwning season, and it was presumed to include high percentage of protein or carbohydrate. Dermis layer became thinner before spawning hibernation. Lipid component in female tended to distribute relatively widely in the muscle cell layer before spawning season, but in case of male mainly in muco layer and epidermis layer. It appeared that lipid was spreaded mainly in epidermis and hypodermis tissue after spawning season, while it prevailed in almost all tissues but tended to decrease after hibernation.

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