Variation in Chemical Components of Korean Green Tea (Camellia sinensis L.) Resulted from Developing Stages and Processing Recipe

한국산 녹차의 채엽시기 및 제조법에 따른 화학성분 변이

  • 오미정 (고려대학교 식량자원학과) ;
  • 홍병희 (고려대학교 식량자원학과)
  • Published : 1995.08.01

Abstract

In this study physicochemical characteristics such as crude lipid, crude protein and total sugar contents have been analyzed with samples taken at different developing stages and growing sites, Bongsan-ri(steam-roasted green tea) and Buchun-ri(roasted green tea) area. Leaf area of new leaf was larger in Buchun-ri(7.23cm$^2$) than in Bongsan-ri(6.93cm$^2$). Variation of leaf area by the developing stages was the largest at between stage II (May 5) and stage III(May 18). Dry matters ratio of tea leaf were 26.3% in Bongsan-ri and 26.6% in Buchun-ri. Water content, ash, water-soluble matters, total sugar content of green tea sampled in Bongsan-ri and Buchun-ri were 5.6, 6.1, 33.1, 4.6 and 6.2, 5.8, 35.2, 2.8%, respectivley. Crude lipid, total nitrogen and water-soluble protein, inorganic matters content of green tea sampled in Bongsan-ri and Buchun-ri were 2.8, 5.1, 1.1, 2.56 and 2.2, 5.7, 1.0, 2.34%, respectively. At the later developing stages crude lipid, total sugar contents were increased, whereas total nitrogen had low content. Vitamin C, Vitamin E and Vitamin A content of green tea produced in Bongsan-ri and Buchun-ri area were 413mg%, 71.8mg%, 32.15IU and 311mg%, 52.3mg%, 25.68IU, respectively. Vitamin C and Vitamin E content were increased toward the later sampling stages. Water-soluble matters and water-soluble protein content of green tea prepared by the steam-roasted method and the roasted method were increased by 0.11, 0.13 and 0.09, 0.08%, respectively, compared to unroasted check. Crude lipid content of green tea prepared by the steam-roasted method and the roasted method were decreased by 0.13 and 0.24%, respectively. Total nitrogen content of green tea prepared by the steam-roasted method and the roasted method was changed 0.019 and 0.036%, respectively and total nitrogen content showed minute different between two methods.

국산 녹차의 채엽시기 및 제차법에 따라 회분, 조지방 및 무기성분 등 일반성분의 변화를 분석한 본 연구의 결과는 다음과 같았다. 채엽기의 신엽의 엽면적은 다엽(평균 7.23$cm^2$)이 봉산리 다엽(평균 6.93$cm^2$)보다 컸으며 엽면적의 변화폭은 2번 채엽기와 3번 채엽기 사이에 봉산리, 부춘리 각각 2.74$cm^2$에서 7.98$cm^2$, 3.10$cm^2$에서 8.23$cm^2$로 가장 컸다. 건물량은 봉산리 평균 26.3%, 부춘리 평균 26.6%이었으며 채엽기에 따라 일정한 경향은 증감을 보이지 않았다. 녹차의 일반성분 중 수분 및 회분 함량은 봉산리 평균 5.6, 6.1%, 부춘리 평균 6.2, 5.8%이었다. 총당함량 및 조지방은 봉산리 평균 4.6, 2.8%, 부춘리 평균 2.8, 2.2%이었으며 후기채엽기에 다소 높은 양을 보였다. 총질소량 및 수용성 단백질은 봉산리 평균 5.1, 1.08%, 부춘리 평균 5.7, 1.02%이었으며 총질소량은 후기채엽기에 감소하였다. 가용성 고형분은 봉산리 평균 33.1%, 부춘리 평균 35.2%이었으며 봉산리의 경우 후기채엽기에 감소를 보였다. 무기성분은 봉산리 평균 2.557%, 부춘리 평균 2.338%, 비타민 C, 비타민 E 및 비타민 A 함량은 각각 봉산리 평균 413, 71.8mg%, 32.15IU, 부춘리 평균 311, 52.3mg%, 25.68IU이었으며 채엽기에 따라 비타민 C와 비타민 E는 후기채엽기에 증가를 보였다. 재차시 증차법 및 부초법 처리에 의한 다엽의 일반성분의 변화는 가용성 고형분함량은 증차법 평균 0.111%, 부초법 평균 0.086% 증가하였으며 조지방은 증차법 평균 0.125%, 부초법 평균 0.241% 감소하였고, 총질소는 증차법 평균 0.019%, 부초법 평균 0.036%, 수용성 단백질은 증차법 평균 0.125%, 부초법 평균 0.078% 증가를 보였다.

Keywords