Varietal Difference of Salt Tolerance during Germination in Italian Ryegrass

이탈리안라이그래스 발아기 내염성의 품종간 차이

  • Published : 1995.08.01

Abstract

This study was conducted to find out the suitable NaCl concentration and temperature for investigating the varietal difference of salinity tolerance in Italian ryegrass. Seeds of 20 cultivars including 9 diploid and 11 tetraploid were exposed to eight levels of NaCl concentration ranging from 0 to 350mM under three temperature levels of 15, 20 and $25^{\circ}C$. The NaCl concentration(C50%) inhibited germination of 50% of the viable seeds for the cultivars at 15$^{\circ}C$ was 354mM, and those at 2$0^{\circ}C$ and $25^{\circ}C$ were 342mM and 325mM, respectively. There were significant correlations among C50% at three levels of temperature, and correlation coefficient for C50% between 2$0^{\circ}C$ and 15$^{\circ}C$ was higher than that between $25^{\circ}C$ and 15$^{\circ}C$ or 2$0^{\circ}C$. C50% was positively correlated only with germination speed at 10 days after sowing when the plants were exposed to 350mM NaCl at 2$0^{\circ}C$. For the germination speed at 10 days after sowing in 350mM NaCl at 2$0^{\circ}C$, the cultivars used could be classified into three groups. Wase Aoba, Bettina, E. K -11, Tetrone, Lira Sand, Tetra Florum and Billiken belonged to the tolerant group, and Tuchi Was, Wase Yutaka, Sakura Wase, Magnolia, Limella and Delita were as the semi-susceptible group, and Atalja, Barmultra, Ajax, Liberta, LM-16, Elving and Wilo were as the susceptible group.

본 연구는 이탈리안라이그래스의 발아기간중에 있어서 내염성에 대한 품종간 변리를 조사하기 위한 적정 온도 및 NaCl의 농도를 구하고자 2배체의 9 품종, 4배체의 11품종 등 20 품종을 온도 $25^{\circ}C$, 2$0^{\circ}C$ 및 15$^{\circ}C$인 조건에서 NaCl 농도를 350mM까지 8수준으로 조절하여 발아상태를 조사하였다. 1. 대조구에서의 발아율에 대한 발아 50%감소 염농도(발아 50%감소 염농도)는 15$^{\circ}C$에서 354mM이 었으며 2$0^{\circ}C$에서 324mM 그리고 $25^{\circ}C$에서 325mM이었다. 2. 온도조건간에 있어서 품종들의 발아 50%멸소염농도는 서로 유의적인 상관관계가 인정되었는데 2$0^{\circ}C$와 15$^{\circ}C$사이의 상관관계가 $25^{\circ}C$와 15$^{\circ}C$ 또는 2$0^{\circ}C$사이에서보다 유의성이 높았다. 3. 온도 2$0^{\circ}C$인 조건에서 품종들의 발아 50%감소염농도는 NaCl의 농도가 350mM인 조건에서의 치상 10일후에 품종들의 발아속도와 유의적인 상관관계가 인정되었다. 4. 온도 2$0^{\circ}C$이고 NaCl 농도가 350mM인 조건에서의 치상 10일 후 품종들의 발아속도를 비교하여 품종들의 발아내타성을 분류하여 본 결과 Wase Aoba, Bettina, E. K-11, Tetrone, Lira Sand, Tetra Florum 및 Billiken의 7 품종은 강한 것으로 나타났으며, Tuchi, Wase, Wase Yutaka, Sakura Wase, Magnolia, Limella, Delita의 6품종은 중정도로, 그리고 Atalja, Barmultra, Ajax, Liberta, LM-16, Elving, Wilo의 7 품종은 약한 품종으로 분류되었다.

Keywords