Effects of Duck Oil on Serum and Organ Lipid Composition in Mature Rats

오리기름이 성숙쥐의 혈청 및 장기의 지질 조성에 미치는 영향

  • 고진복 (부산여자대학교 생물학과) ;
  • 정복미 (부산여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김재영 (지산전문대학 임상병리과) ;
  • 노민희 (지산전문대학 물리치료과)
  • Published : 1995.12.01

Abstract

This study was designed to evaluate lipid component of serum and organ in matured rats fed oil extract from ducks. Male Sprague-Dawley rats weighing 595g(52-week-old) were divided into 3 groups and fed experimental diets for 8 weeks. Rats were fed soybean oil(control group) diet, duck oil(DO group) diet and duck oil supplemented with 1% cholesterol(DOC group) diet. Serum triglyceride concentration was significantly lower in DO and DOC groups than that in the control group. Serum total cholesterol concentration was significantly higher in DOC group than those in the other groups, while serum HDL-cholesterol concentration was significantly lower in DOC group than those in the other groups. Hepatic total lipid, triglyceride and total cholesterol concentrations in DOC group were significantly higher than those in the other groups. These studies indicate that the duck oil decreases the concentrations of triglyceride and shows almost same concentrations of total cholesterol compared to the soybean oil supplemented group in serum and liver. But hypercholesterolemic effect of duck oil was not improved.

본 연구는 오리고기로 부터 추출한 오리기름을 사용하여 성숙(52주령)된 흰주의 혈청과 장기의 지질 함량에 미치는 영향을 조사하고자 대조군으로 식물성 유지인 대두유군, 동물성 유지인 오리기름군, 오리기름에 1% 콜레스테롤을 첨가한군 등 3구능로 나누터 각각 8주간 사육한 후 각군의 혈청과 장기의 지질 농도를 측정한 결과는 다음과 같다. 혈정 중 중성지방 함량은 대조구넹 비하여 오름기름군, 오리기름에 1% 콜레스테롤을 첨가한 군에서 유의적으로 낮았으며(p<0.05), 인지질 함량은 차이가 없었다. 혈청 중 콜레스테롤 함량은 대조군과 오리기름군에 비하여 오리기름에 1% 콜레스테롤을 첨가한 군에 유의하게 높았으나(p<0.05), HDL - 콜레스테롤 함량은 유의하게 낮았다(p<0.05). HDL - cholesterol/Total-cholesterol의 비율은 대조군에 비하여 오리기름군과 오리기름에 1% 콜레스테롤을 첨가한 군이 각각 유의적으로 (p<0.05) 오리기름에 1% 콜레스테롤을 첨가한 군이 더 낮게 나타났다(p<0.05). 장기의 지질 함량에서 간의 총 지질, 중성지질 및 총콜레스테롤 함량은 대조군과 오리기름군에 비하여 오리기름이 1% 콜레스테롤을 첨가한 군이 유의하게 높았으며(p< 0.05), 대조군과 오리기름군은 차이가 없엇고, 인지질 함량은 세군 모두 차이가 없었다. 이상의 결과로 보아 오리기름이 혈청과 가의 중성지질은 대두유에 비하여 감소시키는 효과가 있으나 총 콜레스테롤 농도는 대두유군과 비슷한 수준을 보였다. 그러나 오리기름에 1% 콜레스테롤을 첨가군에서는 hypercholester rolemic 개선 효과는 나타나지 않았다.

Keywords

References

  1. J. Nutr. v.124 Regulation of lipid metabolism in the rumen Jenkins,T.C.
  2. 한국영양식량학회지 v.23 지방질과 동맥경화증 조성희
  3. A review. Acta Oncol. v.29 Diet and cancer Miller,A.B.
  4. J. Nutr. v.125 Modulation of signal transduction in macrophages by dietary fatty acids Erickson,K.L.;Hubbard,N.E.;Chakrabarti,R.
  5. Cell. Immunol. v.123 Alteration of in vitro murine peritoneal macrophage function by dietary enrichment with eicosapentaenoic and docasa-hexaenoic acids in menhaden fish oil Somers,S.D.;Chapkin,R.S.;Erickson,K.L.
  6. J. Neurochem. v.55 Manipulation of plasma membrane fatty acids composition of fetal rat brain cells grown in a serum free defined medium Park,C.C.;Hennessey,T.;Ahmed,Z.
  7. J. Nutr. v.124 Future direction for nutriet requirement-lipid Dupont,J.;Mathias,M.M.
  8. Am. J. Clin. Nutr. v.23 Comparison of the effects of palmitic acid and stearic acid in the diet on serum cholesterol in man Grande,F.;Anderson,J.T.;Keys,A.
  9. Am. J. Clin. Nutr. v.47 Plasma cholesterol responsiveness to saturated fatty acids Grundy,S.M.;Vegas,G.L.
  10. J. Lipid. Res. v.26 Comparison of effects of dietary saturated, monounsaturated and poly-unsaturated fatty acids on plasma lipids and lipoproteins in man Mattson,F.H.;Grundy,S.M.
  11. J. Nutr. v.119 Monounsaturated fatty acids and cholesterol metabolism: implications for dietary recommen dations Grundy,S.M.
  12. N. Engl. J. Med. v.321 Effect of diet enriched with monounsaturated or polyunsaturated fatty acids on levels of low-density and high-density lipoprotein cholesterol in healthy women and men Mensink,R.P.;Katan,M.B.
  13. Am. J. Clin. Nutr. v.33 The composition of the Eskimo food in north western Greenland Bang,H.O.;Dyerberg,J.;Sinclair,H.M.
  14. Am. J. Clin. Nutr. v.54 Omega-3-fatty acids in health and disease and in growth and development Simopoulos,A.P.
  15. Br. J. Nutr. v.34 The influence of dietary fat on fat metabolism and body fat deposition in meal feeding and nibbling rats Wood,J.D.;Reid,J.T.
  16. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. v.149 Influence of alterations in meal frequency on lipogenesis and body fat content in the rat De Bont,A.J.;Romsos,D.R.;Tsai,A.C.;Waterman,R.A.;Leveille,G.A.
  17. Am. J. Clin. Nutr. v.32 The relationship of dietary cholesterol to serum cholesterol concentration and to atherosclerosis in man McGill,H.C.
  18. J. Clin. Invest. v.52 The interaction of serum and arterial lipoproteins with elastin of the arterial intima and its role in the lipid accumulation in atherosclerofic plaque Kramsch,K.M.;Hollander,W.
  19. J. Clin. Invert. v.43 The effect of partial hydrogenation of dietary fats of the ratio of polyunsaturated to saturated fatty acids and of dietary cholesterol upon plasma lipids in man Erickson,A.B.
  20. Matabolism v.14 Serum cholesterol response to changes in the diet Key,A.;Anderson,J.T.;Grande,F.
  21. 한국영양학회지 v.26 불포화 지방산 섭취와 질병 이홍규;신찬수
  22. 한국영양식량학회지 v.23 고지방식이와 식이섬유가 흰쥐의 체내 지질대사에 미치는 영향 한정순;한용봉
  23. Res. Vet. Sci. v.53 Effects of oral sunflower oil and olive oil on serum and cutaneous fatty acid concentration in dogs Compbell,K.L.;Dorn,G.P.
  24. 한국영양식량학회지 v.15 섭취유지의 종류가 고콜레스테롤 식이 흰쥐의 혈청 및 간장이 지질 성분에 미치는 영향 정승용;서맹희;박필숙;강보순;강정옥
  25. 한국영양식량학회 v.23 아마인유와 해바라기 종자유의 혼합급이가 식이성 고지혈증 흰쥐의 지질성분에 미치는 영향 최운정;김한수;강정옥;김성희;서인숙;정승용
  26. 한국영양식량학회지 v.8 오리고기가 인체에 혈액 콜레스테롤 함량에 미치는 영향에 관한 연구 남현근
  27. J. Dairy. Sci. v.73 Method for the quantitative analysis of volatile free and total branched-chain fatty acid in cheese and milk fat Ha,J.K.;Lindsay,R.C.
  28. J. Biol. Chem. v.226 A simple method for the isolation and purification of total lipid from animal tissues Folch,J.;Lees,M.;Sloane Staneley,G.H.
  29. Am. J. Clin. Path. v.53 A colorimetric method for determination of total serum lipid based on the sulfophospho-vanillin reaction Frings,C.S.;Dunn,R.T.
  30. 한국영양학회지 v.27 식이 cholesterol의 수준에 따라 우유가 흰쥐의 cholesterol 대사에 미치는 영향 최명숙;조성희;윤현숙
  31. J. Nutr. v.123 Dietary non-starch polysaccharides interact with cholesterol and fish oil in their effects on plasma lipids and hepatic lipoprotein receptor activity in rats Abbey,M.;Triantafilidis,C.;Topping,D.L.
  32. Am. J. Clin. Nutr. v.33 Human plasma lipid responses to red meat, poultry fish and eggs O'Brien,B.C.;Reiser,R.
  33. Am. J. Clin. Nutr. v.42 Plasma lipid and lipoprotein response of humans to beef fat, coconut oil and safflower oil Reiser,R.;Probstfield,J.L.;Silver,A.;Scott,L.;Shorney,M.;Wood,R.;O'Brien,B.C.;Otto,A.;Insull,W.
  34. J. Biol. Chem. v.258 Bile acid secretion by cultured rat hepatocytes Davis,R.A.;Hyde,P.M.;Kuan,J.C.M.