A Study on the Eating Out Behavior of Residents in the Seoul Area

서울지역 거주자의 외식행동에 관한 연구

  • 남궁석 (서울보건전문대학 생활과학과)
  • Published : 1995.04.01

Abstract

This study was undertaken to provide useful information to restaurant managers by analyzing eating out behavior and the diverse needs and wants of the people residing in the Seoul area. four hundred twenty-seven(427) people were sampled for this study and classified into three groups : housewives, salarymen and college students. The results of this study are as follows : (10 Among the groups, there were significant differences in general eating out behavior such as 'frequency' 'preferred food style' and 'who pays the check' among others. (2) The study showed housewives listing 'special occasion' as 'taking care of meal' (3) All groups considered 'price' as especially important. (4) When selecting a menu item, taste was considered most important by all groups. Housewives showed nutritional value to be important while salarymen chose the same item as companions an college students showed 'portions' and 'price' to be important. (5) degree of satisfaction of restaurants were found to be low with items such as ' price'. 'range of menu choices' and 'courteousness of employees' being relatively low.

Keywords

References

  1. 한국식생활문화학회지 v.9 no.2 정서와 맛을 함께 추구하는 미래외식산업의 구조 한민수.
  2. 도시거주자의 외식행동에 관한 실증적 연구 김홍섭.
  3. 한국영양학회지 v.19 no.2 외식산업의 발달이 국민영양 및 식생활에 미치는 영향 모수미.
  4. 외식비지니스 한국산업훈련연구소(편역)
  5. 1993전국통계년감 한국도시행정연구소
  6. 도시가계연보 통계청
  7. 한국식품연감 농수축산신문.
  8. 한국식생활문화학회지 v.9 no.2 한국외식문화의 발달과정 모수미.
  9. 식당경영원론 임정인.
  10. 외식산업경영 학술연구발표회 한국외식산업 현황과 미래의 전망 최종욱.
  11. 외식에 대한 소비자행동변화에 따른 마아케팅전략에 관한 연구(석사학위논문) 김호균.
  12. 우리나라 외식산업의 경영전략에 관한 연구(석사학위논문) 기세남.
  13. 한국식품영양학회지 v.7 no.3 부산지역의 외식실태조사-연령과 성별에 따른 외식성향 김두진.
  14. 한국식생활문화학회지 v.9 no.2 외식산업의 현황과 전망 김헌희.
  15. 우리나라 외식산업의 육성방안에 관한 연구(석사학위논문) 공정수.
  16. SPSS PC 사용법과 통계분석기법해설 김범종.
  17. 도시지역 직장남성의 식습관 및 외식행동에 관한 실증적 연구 신영자.
  18. 한국식문화학회지 v.9 no.4 서울지역 대학생들의 식문화에 대한 의식 및 실태조사 연구 이영순.;임나영.;박광희.