닭의장풀의 기공닫힘에 미치는 살리실릭산과 그 유사물의 효과

Effect of salicylic acid and its analogues on stomatal closing in Commelina communis L.

  • 이준상 (상지대학교 이공대학 생물학과)
  • 발행 : 1995.10.01

초록

ABA와 SA는 같은 조건하에서 기공 닫힘에 대하여 다른 효과를 나타냈다. 활짝 열린 기공에 1 mM Salicylic acid(SA)를 첨가 하였을 때, 열린 기공 크기의 22%가 감소하였다. 그러나 1mM ABA는 열린 기공 크기를 73%나 감소시켰다. SA용액의 광흡수 스펙트라 조가 셜과 SA가 1시간 내에 분해 되었다. 따라서, 분리표와 배양 동안에 SA 용액을 20분 마다 갈아 주었다. 그 결과 심지어 10$mu$M SA도 기공 닫힘을 크게 유도하였으며, 기공 닫힘에 대한 SA의 효과는 pH에 크게 으존적이었다. 1mM SA에 의하여 유도된 기공크기의 감소는 낮은 pH(pH 7.2, 5%; pH 6.2, 40%; pH 5.2, 78%)에서 가장 효과적이었다. 따라서, SA를 배양액에 있는 분리 표피에 적절히 처리하면 기공 닫힘에 대한 효과는 ABA와 거의 같다.

ABA and SA showed different effect on stomatal closing on same condition. The addition of 1 M salicylic acid to fully opened stomata resulted in a significant reductionn of 22 % in stomatal aperture. However, 1 mM ABA reduced 73 % of stomatal aperture. The light absorption spectra of the salicylic acid solution showed that SA was degraded within 1 hour. Therefore, SA solution was resupplied % the detached epidermis every 30 min. during incubation and it was found that even at 10 $mu$M SA induced stomatal closing significantly. Its effect was also greatly pH dependent. The reduction of stomatal aperture caused by 1 mM SA was most effective at lower pH (pH 7.2, 5 %: pH 6.2, 40 %; pH 5.2, 78 %). Therefore, if SA was properly treated to the epidermal strips in the medium, the effects of SA on stomatal closing were similar with those of ABA.

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