Effect of salicylic acid and its analogues on stomatal closing in Commelina communis L.

닭의장풀의 기공닫힘에 미치는 살리실릭산과 그 유사물의 효과

  • 이준상 (상지대학교 이공대학 생물학과)
  • Published : 1995.10.01

Abstract

ABA and SA showed different effect on stomatal closing on same condition. The addition of 1 M salicylic acid to fully opened stomata resulted in a significant reductionn of 22 % in stomatal aperture. However, 1 mM ABA reduced 73 % of stomatal aperture. The light absorption spectra of the salicylic acid solution showed that SA was degraded within 1 hour. Therefore, SA solution was resupplied % the detached epidermis every 30 min. during incubation and it was found that even at 10 $mu$M SA induced stomatal closing significantly. Its effect was also greatly pH dependent. The reduction of stomatal aperture caused by 1 mM SA was most effective at lower pH (pH 7.2, 5 %: pH 6.2, 40 %; pH 5.2, 78 %). Therefore, if SA was properly treated to the epidermal strips in the medium, the effects of SA on stomatal closing were similar with those of ABA.

ABA와 SA는 같은 조건하에서 기공 닫힘에 대하여 다른 효과를 나타냈다. 활짝 열린 기공에 1 mM Salicylic acid(SA)를 첨가 하였을 때, 열린 기공 크기의 22%가 감소하였다. 그러나 1mM ABA는 열린 기공 크기를 73%나 감소시켰다. SA용액의 광흡수 스펙트라 조가 셜과 SA가 1시간 내에 분해 되었다. 따라서, 분리표와 배양 동안에 SA 용액을 20분 마다 갈아 주었다. 그 결과 심지어 10$mu$M SA도 기공 닫힘을 크게 유도하였으며, 기공 닫힘에 대한 SA의 효과는 pH에 크게 으존적이었다. 1mM SA에 의하여 유도된 기공크기의 감소는 낮은 pH(pH 7.2, 5%; pH 6.2, 40%; pH 5.2, 78%)에서 가장 효과적이었다. 따라서, SA를 배양액에 있는 분리 표피에 적절히 처리하면 기공 닫힘에 대한 효과는 ABA와 거의 같다.

Keywords