Journal of fish pathology (한국어병학회지)
- Volume 8 Issue 2
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- Pages.99-109
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- 1995
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- 1226-0819(pISSN)
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- 2233-5412(eISSN)
The biological and biochemical characteristics of a Vibrio sp., causative agent of intestinal necrosis of flounder larvae (Paralichthys olivaceus)
넙치, Paralichthys olivaceus 자어(仔魚)에서 분리(分離)한 장관백탁증(腸管白濁症)의 원인균(原因菌)인 Vibrio sp.(INFL group)의 생물학적(生物學的) 및 생화학적(生化學的) 특성(特性)
- Lee, Jung-Baik (Department of Aquaculture, Cheju National University) ;
- Rho, Sum (Department of Aquaculture, Cheju National University) ;
- Song, Choon-Bok (Department of Aquaculture, Cheju National University)
- Published : 1995.12.30
Abstract
The diseased larvae of the flounder, Paralichthys olivaceus, were sampled several times from a fish hatchery located in Cheju Island between December, 1991 and April, 1992. They turned out to be infected with Vibrio sp. and diagnosed as intestinal necrosis of flounder larvae(INFL) based on morphological, biological, and biochemical examinations. INFL was known to be caused by the live food organism infected with Vibrio sp. The optimal growth conditions of the isolates for temperature, pH, and NaCl concentration were
1991년(年) 12월(月)에서 1992(년)年 4월(月) 사이에 제주도내 종묘배양장에서 사육중이던 넙치자어에서 소화관이 백탁되거나 궤양을 일으키는 질병이 발생하여 대량폐사를 일으켰다. 병든 자어의 소화관으로부터 Vibrio 속(屬) 세균을 분리하였고, 형태학적(形態學的), 생물학적(生物學的) 및 생화학적(生化學的) 성상(性狀)을 조사한 결과, 본병의 원인균을 Vibrio sp. INFL group으로 동정하였다. 본병은 rotifer 등(等)의 먹이생물을 매개로 하여 경구감염시킨 결과 자연감염 증상이 재현되었다. 분리균이 잘 발육할 수 있는 온도의 범위는