Freshness Prolongation of Crisphead Lettuce by Vacuum Cooling

진공예냉처리에 의한 양상치의 선도 연장

  • Published : 1995.06.30

Abstract

The improvement of distribution system and freshness prolongation of crisphead lettuce were carried out through vacuum cooling and distribution under the low temperature. Lettuce that vacuum-cooled and transported by cold storage car was shown better freshness than that distributed by conventional method when they arrived at cunsuming area. And it took $10{\sim}17$ hours until their temperatures arrived at same temperatures when they were stored at $0{\sim}15^{\circ}C$ cold storage room. It was cooled to $1^{\circ}C$ after 27 minutes with vacuum cooling apparatus. The weight loss of lettuce that vacuum cooled and transported by cold storage car was below 5% after 30 days cold storage. And ascorbic acid and chlorophyll retentions were 86% and 52%, respectively. The shelf-life of crisphead lettuce, distributed by vacuum cooling and cold storage car transportation, was 5 days at $15^{\circ}C$ and over 40 days at $0^{\circ}C$, respectively. However, when it was distributed by conventional method, it was only 3 days at $15^{\circ}C$ and 20 days at $0^{\circ}C$, respectively.

양상치의 유통구조 개선 및 선도연장을 위해 생산지에서 직접 수확한 후 전처리하여 진공예냉시킨 다음 저온유통시험을 수행하였다. 양상치는 기존 상온 수송에 비하여 예냉처리후 냉장수송하였을 때 소비자에 도착시 관능적으로 신선도에 있어서 유의차를 인지할 수 있었으며, 각 방법에 의하여 수송해온 양상치를 $0{\sim}15^{\circ}C$에 저장하였을 때 저장 설정 온도에 도달하는데는 $10{\sim}17$시간이 소요되었다. 양상치는 진공예냉장치에 의하여 27분만에 $1^{\circ}C$까지 냉각이 가능하였으며, 예냉처리 및 냉장수송한 후 $0^{\circ}C$에 저온저장하였을 때 감모율은 최고 5% 이하로 30일간 저장이 가능하였고, 아스코르브산은 86%, 클로로필은 52% 이상 유지되었다. 관능적 특성에 의하여 평가하였을 때 예냉 및 냉장수송을 한 양상치는 $15^{\circ}C$에서는 5일, $0^{\circ}C$에서는 40일 이상 저장이 가능하였으며 예냉처리하지 않고 상온수송을 하여 저장한 경우는 $15^{\circ}C$에서 3일, $0^{\circ}C$에서는 20일 정도 밖에 저장이 되지 않았다.

Keywords