Applied Biological Chemistry
- Volume 38 Issue 3
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- Pages.239-247
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- 1995
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Freshness Prolongation of Crisphead Lettuce by Vacuum Cooling
진공예냉처리에 의한 양상치의 선도 연장
- Kim, Dong-Chul (Korea Food Research Institute) ;
- Lee, Se-Eun (Korea Food Research Institute) ;
- Nahmgoong, Bae (Korea Food Research Institute) ;
- Choi, Mun-Jeong (Korea Food Research Institute) ;
- Jeong, Mun-Cheol (Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Byeong-Sam (Korea Food Research Institute)
- 김동철 (한국식품개발연구원) ;
- 이세은 (한국식품개발연구원) ;
- 남궁배 (한국식품개발연구원) ;
- 최문정 (한국식품개발연구원) ;
- 정문철 (한국식품개발연구원) ;
- 김병삼 (한국식품개발연구원)
- Published : 1995.06.30
Abstract
The improvement of distribution system and freshness prolongation of crisphead lettuce were carried out through vacuum cooling and distribution under the low temperature. Lettuce that vacuum-cooled and transported by cold storage car was shown better freshness than that distributed by conventional method when they arrived at cunsuming area. And it took
양상치의 유통구조 개선 및 선도연장을 위해 생산지에서 직접 수확한 후 전처리하여 진공예냉시킨 다음 저온유통시험을 수행하였다. 양상치는 기존 상온 수송에 비하여 예냉처리후 냉장수송하였을 때 소비자에 도착시 관능적으로 신선도에 있어서 유의차를 인지할 수 있었으며, 각 방법에 의하여 수송해온 양상치를