Purification and Pysiological Characterization of Isoperoxidase from Oat Root Treated with Alachlor

Alachlor 처리후(處理後) 귀리 근단(根端)에 존재(存在)하는 동위과산화효소(同位過酸化酵素) 정제(精製) 및 효소(酵素)의 생리적(生理的) 특성(特性)

  • Kwon, S.W. (College of Agriculture, Chonbuk National University) ;
  • Han, K.S. (Dept. of Agronomy, Chonju Woosok Univ.) ;
  • Kim, J.C. (College of Agriculture, Chonbuk National University)
  • 권성환 (전북대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 한광수 (전주 우석대학교 농학과) ;
  • 김재철 (전북대학교 농과대학 농화학과)
  • Received : 1993.11.20
  • Published : 1994.03.30

Abstract

The cationic isoperoxidases were isolated from oat root tips which had been grown in treatment with $1{\times}10^{-4}$ M alachlor and purified about 30-fold by treatment with ethylalchol and ion exchange chromatography on DEAF-celluose and CM-sephadex medium. The oat root was found to contain three isoperoxidase. The major activity peak (B) represented 65% of the total isoperoxidase activity. After purification, the major peak of isoperoxidase was purified about 37-fold from the oat root. Analysis of the major peroxidase peak(column fraction 58-78) by SDS revealed a single band which corresponed to a molecular mass of 42.5 kD. In vitro, isoperoxidase activies were inhibited by IAA. Isoperoxidase(50 unit) significantly inhibited 70.2% of cell division in oat root and 54.2% of cell elongation in oat coleoptile as compared with control.

귀리의 근단(根端) 조직(組織)에 alachlor $1{\times}10^{-4}$ M 처리후(處理後) 음(陽)이온의 과산화(過酸化) 효소(酵素)를 유출(抽出)하여 에탄올과 이온 교환 수지인 DEAE-celluose 및 CM-sephadex를 이용하여 정제(精製)한 결과(結果), 약 30배의 정제율(精製率)을 얻었으며, 3개의 음(陽)이온을 띤 동위(同位) 효소(酵素)가 존재(存在)하였다. 귀리 근단(根端)에 존재(存在)하는 주(主)된 과산화(過酸化) 효소(酵素)(B fraction)는 최종(最終) 정제후(精製後) 전체(全體) 동위과산화(同位過酸化) 효소중(酵素中) 65%를 차지하였으며, 37배로 정제(精製)되었다. SDS-PAGE를 이용하여 B부분을 전개(展開)한 결과(結果), 단일(單一) band를 얻었으며, 이 때 분자량(分子量)은 약 42,500으로 추산(推算)되었다. 기내에서 동위(同位) 과산화(過酸化) 효소(酵素)의 활성(活性)은 IAA에 의하여 감소(減少)되었다. 50unit 동위(同位) 과산화(過酸化) 효소(酵素)를 귀리에 처리시(처리處理時) 무처리구(無處理區)에 비하여 근단(根端)의 세포분제(細胞分製)은 70.2%, 초엽의 세포신장(細胞伸長)은 54.2% 억제(抑制)되는 현상을 보였다.

Keywords