계분의 콤포스터 처리시 내부온도 조절이 생산물의 물리·화학적 성상에 미치는 영향

Effect of Pile Temperature Control on Changes of Physicochemical Parameters of Composted Poultry Waste

  • 곽완섭 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
  • 김태규 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
  • 김창원 (건국대학교 동물자원연구센터)
  • Kwak, Wansup (Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University) ;
  • Kim, Taegyu (Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University) ;
  • Kim, Changwon (Animal Resources Research Center, Kon-Kuk University)
  • 발행 : 1994.09.30

초록

육계분을 pile의 내부온도 peak를 조절하여(조절 무, $70^{\circ}C$이하, $60^{\circ}C$ 이하 composting 처리시 공정기간에 걸친 물리.화학적인 성상 변화를 고찰하였다. Composting 에 이용된 구조물의 크기는 $1.0{\times}1.0{\times}1.2m$였다. 육계분은 공정 개시후 5~6주 경과시 암모니아취가 없고, 왕겨 크기의 입자로 분해된, 연한 갈색의 최종 생산물로 전환되었다. Compost 의 내부온도는 공정 개시후 3~4일경에 peak에 도달하였고, 이 후 서서히 감소하였다. 8주 경과시의 Compost 의 최종 함수율은 26.5% 였으며, pH는 9.0~9.1, C/N ratio는 14.0~14.3의 범위를 보였다. C/N ratio 의 증가는 N의 손실이 주 요인이었다. 최초 중량과 비교할 때, 공정 후 8주 경과시의 총 중량은 평균 38.8%, 건물 중량은 평균 64.1%, 유기물 중량은 평균 34.8% 정도였다. 계분 compost 의 함수율, pH, C/N ratio, 총 중량, 건물 중량, 유기물 중량은 내부온도 조절에 의하여 영향을 받지 않았다. 육계분 compost 는 공정 개시 후 5~6주 경과시에 물리.화학적 변화가 매우 적은 물질로 전환되었으며, 공정상의 N 손실을 사전 방지하여 composting 효율을 향상시키는 방안이 고려되어져야 할 것으로 사료되었다.

When broiler litter was composted under the control of peak temperature of piles(uncontrolled, controled below $70^{\circ}C$ and below $60^{\circ}C$), changes of physical and chemical parameters were determined throughout the processing period. Broiler litter was composted in each of three $1.0{\times}1.0{\times}1.2m$ dimensional facilities for 8 weeks. After 5 to 6 weeks of composting, broiler litter was converted into the final compost with no ammonia odour, rice hull size of particle, and faint brown color. Central temperature of piles reached to the peak(about $69{\sim}70^{\circ}C$) within 3 to 4 days after composting and gradually decreased thereafter. The final product contained 26.5% of moisture, 9.0~9.1 of pH, and 14.0~14.3 of C/N ratio. The increase of C/N ratio with processing resulted from the considerable loss of N. The total wet weight of the final composts was an average of 38.3% of the initial weight, the dry weight of those 64.1%, and the organic matter weight of those 34.8%. Treatments of central temperature of composts did not affect changes of moisture, pH, C/N ratio, total wet weight, total dry weight, and total organic matter weight. In general, composted broiler litter was converted into the final product with little change in physical and chemical parameters after 5 to 6 weeks of processing. Nitrogen losses during the composting should be prevented for the improvement of the composting efficiency of broiler litter.

키워드

과제정보

연구 과제 주관 기관 : 과학재단, 주식회사 한얼