Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 27 Issue 1
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- Pages.27-32
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- 1994
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Studies on the Processing Conditions of Seasoned Kelp Products.
조미 다시마제품의 개발에 관한 연구
- DO Jeong-Ryong (Korea Food Research Institute) ;
- KOO Jae-Geun (Korea Food Research Institute) ;
- ;
- KIM Dong-Soo (Korea Food Research Institute) ;
- JO Jin-Ho (Korea Food Research Institute) ;
- JO Kil-Suk (Korea Food Research Institute)
- 도정룡 (한국식품개발연구원) ;
- 구재근 (한국식품개발연구원) ;
- 지준환 (한국식품개발연구원) ;
- 김동수 (한국식품개발연구원) ;
- 조진호 (한국식품개발연구원) ;
- 조길석 (한국식품개발연구원)
- Published : 1994.01.01
Abstract
For the improvement of seasoned kelp products, their processing conditions were examined. To find the optimal processing conditions for seasoned kelp, kelp was prepared by cooking for 0.5, 1.0, 2.0, 3.0 and 4.0 hrs at
국내에서 대량 생산되고 있는 해조류의 효과적인 이용을 위한 연구의 일환으로 해조류를 원료로 하여 비교적 기호성이 우수한 다시마 조미제품의 제조조건 설정을 연구하였다. 시험 내용의 결과는 다음과 같다. 조체 연화를 위해 일반적으로 이용되고 있는 유기산 중 초산처리 효과를 검토한 결과 조체의 세포벽의 연화를 통한 조미액의 침투 및 물성 개선의 효과를 나타내었다. 즉,
Keywords