Abstract
To develope natural food preservatives, ethanol extract was preapred from the leaf mustard (Brassica juncea Coss) and antimicrobial activities were examined against 12 microorganisms which were food borne pathogens and/or food poisioning microorgaism and food-related bacteria and yeasts. The most active animicrobial concentration of the ethanol extract for most Gram positive microorganisms, Gram negative microorganisms, and lactic bacteria and yeasts was found to be 10, 20 and 40 mg/ml, respectively. when tested by a dose-response manner. Growth of Escherichia coli and STaphylococcus aureus were completely inhibited 4 hours after the addition of more than 20mg/ml of ethanole ethanol extract to the logarithic phase. Scanning electron icrographs of E. coli and Staph, aureus treated with ethanol extrract exhibited morphological changes, including the irregularly contracted cell surface of E. coli and expanded ellipsoidal shape of the Staph. aureus.
갓 중의 향균성 물질을 검색할 목적으로 에탄올추출물이 미생물의 증식에 미치는 영향과 전자현미경에 의한 세균의 형태변화를 살펴보았다. 갓 에탄올추출물의 농도별 항균활성은 대부분의 그람 양성균에서는 10mg/ml로 강하게 나타났으며, 그람 음성규느이 경우는 20mg/ml에서 나타났다. 그리고 젖산균 및 효모에서는 40mg/ml로 세균에 비하여 항균력이 약하게 나타났따. 갓 에탄올추출물이 미생물의 대수증식기에 미치는 영향은 E. coli와 S. aureus 두 균주 모두 20mg/ml 이상의 첨가시는 4시간 이후부터 균의 생육이 완전히 억제되었다. 갓 에탄올추출물로 처리한 E. colid와 S. aureus 두 균주를 전자현미경으로 관찰한 결과, 그람 음성균인 E. coli의 경우는 균체표면이 불규칙적으로 수축된 형상을 보였고, 그람 양성균인 S. aureus의 경우는 균체가 팽윤되고 타원형으로 변형되어 두 균주 모두 심한 형태학적인 변화가 있음이 관찰되었다.