Applied Biological Chemistry
- Volume 37 Issue 6
- /
- Pages.441-446
- /
- 1994
- /
- 2468-0834(pISSN)
- /
- 2468-0842(eISSN)
Purification of ACE Inhibitor from Soybean Paste
된장으로부터 Angiotensin Converting Enzyme 활성 저해물질의 정제
-
Suh, Hyung-Joo
(Department of Food and Nutrition, Junior College of Allied Health Science, Korea University) ;
- Suh, Dae-Bang (Department of Food Technology, Korea University) ;
-
Chung, Soo-Hyun
(Institute of Biotechnology, Korea University) ;
-
Whang, Jong-Hyun
(Doosan Technical Center) ;
-
Sung, Ha-Jin
(Institute of Biotechnology, Korea University) ;
- Yang, Han-Chul (Department of Food Technology, Korea University)
-
서형주
(고려대학교 병설 보건전문대학 식품영양과) ;
- 서대방 (고려대학교 식품공학과) ;
-
정수현
(고려대학교 생물공학연구소) ;
-
황종현
(두산기술원) ;
-
성하진
(고려대학교 생물공학연구소) ;
- 양한철 (고려대학교 식품공학과)
- Published : 1994.12.31
Abstract
Seven commercial soybean paste were tested for ACE inhibition effect. In purification of ACE inhibitor from No. 2 soybean paste, acetone fraction
된장의 새로운 기능성을 검색하기 위해 된장의 ACE 활성 저해효과를 측정하였다. 7개의 시중제품중 ACE 활성 저해효과가 가장 높은 된장의 열수추출물을 용매별 분획시 acetone