Effect of Sodium Hypochlorite(NaOCl) Treatment On Bacterial Yellow Blotch in Oyster Mushroom, Pleurotus ostreatus

Sodium Hypochlorite(NaOCl) 처리가 느타리버섯의 세균성 갈반병에 미치는 효과

  • Shin, Gwan-Chull (Department of Agricultural Biology, Chungnam Nat'l University) ;
  • Cho, Soo-Muk (Department of Agricultural Biology, Chungnam Nat'l University) ;
  • Jeon, Nak-Beom (Department of Agricultural Biology, Chungnam Nat'l University) ;
  • Ku, Ja-Hyeong (Department of Horiculture, Chungnam Nat'l University)
  • 신관철 (충남대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 조수묵 (충남대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 전낙범 (충남대학교 농과대학 농생물학과) ;
  • 구자형 (충남대학교 농과대학 원예학과)
  • Published : 1994.06.30

Abstract

Studies were conducted to determine the potential of sodium hypochlorite(SHC) on the control of bacterial yellow blotch in cultivated oyster mushroom, Pleurotus ostreatus. SHC at the concentration of 80 ppm was effective on the control of Pseudomonas agarici causing yellow blotch in oyster mushroom except number 916 isolate. In vitro the mycelial growth was slightly inhibited at the concentration higher than 100 ppm of sodium hypochlorite, but retardation of the mycelial growth was soon recovered. Spray of SHC solution at the concentration of 40-50 ppm per day significantly reduced the incidence of the yellow blotch without impairing the growth of oyster mushroom in field culture. However, the higher concentration of SHC(67 ppm) induced yellow brown or dark gray in color and deformed cap and elongated stripe in morphology of fruiting body. Results indicate that periodical spray of sodium hypochlorite seems to be the recommendable method for protection against bacterial yellow blotch disease in oyster mushroom without reducing food quality.

느타리버섯의 재배에서 크게 문제되는 세균성 갈반병(병원균: Pseudomonas agarici)의 방제를 위하여 살균 및 표백제로 사용되면서 식품오염이 비교적 문제시되지 않는 SHC 용액을 버섯에 직접 살포할 수 있는 방안을 검토하였던 바 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. p. agarici에 대한 SHC의 최소저지 농도는 80ppm이었으며 매일 100ppm 미만의 용액 살포는 버섯균사의 생장을 저해하였으나 곧 바로 회복되어 가시적인 피해는 나타나지 않았다. 2. 포장시험결과 40-50 ppm의 SHC 처리는 세균성 갈반병을 효과적으로 방지하고 버섯의 생육에 거의 지장을 초래하지 않아 건전자실체 수를 증가시킬 수 있었다. 3. SHC의 농도가 67ppm으로 살포되었을 경우에는 수량이 감소하고 2주기 재배시에 육질의 경도가 떨어졌으며, 자실체의 색깔이 연한 갈색이나 짙은 회색으로 변하고 갓의 모양이 약간 굴곡지고 대가 신장하는 경향을 보였다. 4. 본 실험 결과 주기적인 SHC 살포는 느타리버섯의 품질을 저하시키지 않고 느타리버섯의 세균성 갈반병의 방제를 하는데 있어서 권장할 만한 방법으로 사료된다.

Keywords