Production of protein-bound polysaccharides by solid-state fermentation of Coriolus versicolor

구름버섯의 고체발효에 의한 단백다당류 생산

  • Park, Kyung-Sook (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture and Animal Science Yeungnam University) ;
  • Park, Shin (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture Daegu University) ;
  • Jung, In-Chang (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture and Animal Science Yeungnam University) ;
  • Ha, Hyo-Cheol (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture and Animal Science Yeungnam University) ;
  • Kim, Seon-Hee (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture and Animal Science Yeungnam University) ;
  • Lee, Jae-Sung (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture and Animal Science Yeungnam University)
  • 박경숙 (영남대학교 농축산대학 식품가공학과) ;
  • 박신 (대구대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 정인창 (영남대학교 농축산대학 식품가공학과) ;
  • 하효철 (영남대학교 농축산대학 식품가공학과) ;
  • 김선희 (영남대학교 농축산대학 식품가공학과) ;
  • 이재성 (영남대학교 농축산대학 식품가공학과)
  • Published : 1994.06.30

Abstract

The possibility of solid-substrate fermentation of Coriolus versicolor for the production of protein-bound polysaccharides(PBP) was studied. Zeolite and orchid-pot soil were used as solid materials for the culture because of the desirable physical properties. Glucose, sucrose and starch showed to be good carbon sources for the production of PBP by the solid-substrate fermantation of C. versicolor. Among the nitrogen sources, bactosoyton and peptone were very effective for the PBP production. The optimum pH for solid-substrate culture for the production of PBP was at the range of 5-6. The yields of PBP reached to 5-6 mg per 100 g solid-substrate.

구름 버섯균(C. versicolor)를 고체배양(solid-substrate culture)하여 단백다당류를 생산하기 위한 각종조건을 검토하였다. 여러가지 고체재료가 이용될 수 있으나 배양 후 단백다당류의 열수추출 과정에서의 부적합성 등의 이유로 인하여 실질적으로 zeolite나 난 재배용 토양이 이용 가능한 천연고체 재료라고 볼 수 있다. Zeolite와 난 재배용 토양을 이용한 고체발효에서 단백다당류 생산에 미치는 탄소원의 영향을 검토한 결과 glucose, sucrose 및 starch에서 단백다당류 생산량이 높게 나타났으며, 질소원중에서는 bactosoytone과 peptone이 고체발효에 의한 단백다당류 생산에 가장 적합한 질소원으로 확인되었다. 단백다당류 생산을 위한 고체발효에서 최적 pH범위는 5-6이었고, 고체재료 100 g당 조단백다당류 생산량이 5-6 mg에 이르렀다. 배지조성별 단백다당류의 생산성 시험의 결과 C. versicolor의 최적배지 조성인 CVM에서 최고의 생산성을 보였으며, 종합적으로 균사성장에 적합한 조건에서 단백다당류의 생산성도 높다고 하겠다.

Keywords