Physiological and Anatomical Studies of Quinclorac Action

Quinclorac의 작용성(作用性)에 대한 연구(硏究)

  • Hong, S.Y. (Department of Agronomy, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Lee, I.J. (Department of Agronomy, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Kim, K.U. (Department of Agronomy, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Shin, D.H. (Department of Agronomy, College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Lee, C.N. (BASF Korea Ltd.)
  • 홍석영 (경북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 이인중 (경북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 김길웅 (경북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 신동현 (경북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 이정로 (비에이에스에프코리아 주식회사)
  • Received : 1993.03.31
  • Published : 1993.03.30

Abstract

There was intraspecific variation in Echinochloa crus-galli var, crus-galli in response to quinclorac, showing that plan height and dry weight of a locally collected barnyardgrass(Chinjupi) from Chinju were 90.5 and 37.8% of the untreated control, while those of a locally collected one(Iripi) from Iri showed 19.1 and 14.4%, respectively. The normal distribution curve was obtained from frequency distribution of 89 rice cultivars as affected by the application rates of quinclorac at 30, 300, and 3,000g ai/ha. Protein patterns(SDS-PAGE) of two barnyardgrasses belonging to E, crus-galli var. crus-galli such as Iripi and Chinjupi were not affected by the quinclorac application, indicating that inhibition of enzyme and/or protein biosynthesis seems to be not the primary action target of quinclorac. Electronmicroscopic observation on the injured leaf of Iripi which is considered as a susceptible one showed prominent membrane disruption. Chuchungbyeo(rice variety) resulted in a greater inhibition of tomato growth than those from Chinjupi or Iripi, indicating a great amount of quinclorac discharged from rice root, Chinjupi which is relatively tolerant to quinclorac than Iripi, discharged more quinclorac causing a greater inhibition of tomato growth.

Quinclorac에 대한 벼와 피의 반응차(反應差)를 밝히기 위하여 벼 89품종과 피 30종들의 반응(反應), 단백질(蛋白質) 패턴에 미치는 영향, 약해(藥害) 발현부위(發現部位)의 해부학적(解剖學的) 관찰, 및 quinclorac을 흡수(吸收)한 벼와 피의 누출(漏出)이 토마토 생육에 미치는 영향 등을 조사하여 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. Quinclorac에 대한 피 종류간의 반응(反應)을 조사한 결과 Echinochloa crus-galli var. crus-galli가 E. crus-galli var. praticola나 E. oryzicola에 비해 상대적으로 내성(耐性) 반응(反應)을 보였다. E. crus-galli var. crus-galli 종내에서도 지방 수집종에 따라서 반응이 다르며 30g ai/ha 처리구에서 진주피가 무처리에 대한 신초길이가 90.5%, 건물 중이 37.8%인데 반하여, 이리피가 각각 19.1%, 14.4%로 가장 민감한 반응(反應)을 보였다. 한편, 벼는 추천처리약량(推薦處理藥量)과 추천약량(推薦藥量)의 10배량(300g ai/ha), 100배량(3,000g ai/ha) 처리시 나타나는 신초길이의 반응은 정규분포곡선(正規分布曲線)을 보였다. 2. Quinclorac은 같은 종내(種內)의 피간(진주피와 이리피)의 단백질(蛋白質) 패턴(SDS-PAGE) 변화에는 큰 영향을 미치지 않았다. 3. Quinclorac에 민감한 이리피의 약해부위(藥害部位)에서 생체막(生體膜) 와해현상(瓦解現象)이 전자현미경(電子顯微鏡)에 의해 관찰되었다. 4. 추청벼의 quinclorac 누출량(漏出量)이 피 보다 많았고 같은 종내(種內)의 피 간에서는 quinclorac에 내성(耐性)인 진주피에서 감수성(感受性)인 이리피보다 누출량(漏出量)이 많았다.

Keywords