Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 22 Issue 2
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- Pages.226-233
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- 1993
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Angiotensin-I Converting Enzyme Inhibitory Activity of Enzymatic Hydrolysates of Food Proteins
식품단백질 효소가수분해물의 Angiotensin-I 전환효소 저해작용
Abstract
Enzymatic hydrolysates of food proteins (defatted soybean cake, egg albumin and casein) were tested for inhibitory activity against angiotensin-I converting enzyme (ACE). Food proteins were hydrolysed with complex enzyme, bromelain, alcalase,
효소에 의한 가수분해로 식품단백질로부터 생리활성 peptide의 생성을 밝히기 위한 연구의 일환으로 효소에 의한 단백질 가수분해물의 ACE 저해작용을 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 가수분해에 따른 ACE 저해능은 가수분해 8시간까지는 급격히 증가하다가 그 후로는 완만하게 증가하였으며, 특히 복합효소, bromelain 및 pepsin등에 의해 우수하게 나타났다. 그러나 trypsin 및
Keywords
- angiotensin-I converting enzyme (ACE);
- protein hydrolysates;
- ACE inhibitory activity;
- amino acid composition