Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 22 Issue 4
- /
- Pages.437-442
- /
- 1993
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
Effects of Cow에s Milk Addition on the Quality of Soybean Curd
우유 첨가가 두부 품질에 미치는 영향
Abstract
Soybean curds were made from the mixture of soybean milk and cow's milk (raw milk) at the ratio of 10, 20, 30, 40, 50% (v/v), and then the general composition and mineral content, pH, yield, firmness by sensory evaluation and amino acid composition were investigated. As cow's milk addition increased, total sugar crude fat, crude protein, ash content, firmness, weight and volume of the soybean curd were increased. Whereas moisture content decreased,
두유에 우유를 각각 10, 20, 30, 40, 50%(v/v) 첨가하고 두부를 제조하여 일반성분의 함량변화, 수율과 pH 변화, 관능검사, 견고성, 무기이온 함량의 변화 및 amino acid 조성을 조사 비교하였다. 수분함량은 우유첨가로 다소 감소하는 경향을, 당, 지방, 단백질, 회분의 함량은 우유의 첨가량이 증가함에 따라 증가하였고 pH 값은 우유의 첨가량이 증가함에 따라서 높아졌다. 두부의 무게와 용적은 우유의 첨가량에 비례적으로 증가하였다. 굳기는 우유 첨가량에 비례하여 증가하였으며 금속이온의 함량변화는 우유의 첨가량이 증가함에 따라 비례적으로