Effects of Oxygen and Salt on the Growth of Bifidus and Anaerobic Bacteria Isolated from Korean Traditional Fermented Foods

산소와 염농도가 한국전통 발효식품에서 생장하는 혐기성 세균과 Bifidus균의 생육에 미치는 영향

  • 정은영 (한국과학기술연구센터) ;
  • 이진성 (한국과학기술연구센터) ;
  • 배재근 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 이완규 (충북대학교 수의과대학) ;
  • 김병홍 (한국과학기술연구센터)
  • Published : 1993.02.01

Abstract

Fourteen samples of kimchies and soy bean pastes were used to isolate strictly anaerobic bacteria on complex BL agar and on a selective BS agar for bifidus bacteria. About $10^7$ ~ $10^8$ colonies per g sample were developed on BL agar under strictly anaerobic conditions, while BS agar supported the growth of $10^3$ ~ $10^6$ colonies per gram sample at the same condition. All colonies developed on BS agar at anaerobic conditions grew in aerobic conditions and did not show fructose6-phosphate phosphoketolase activity. Type cultures of Bifidobacterium did not grow in PYG medium containig more than 3% NaCI. From these results it is conduded that salted fermented food cannot support the growth of strictly anaerobes induding Bifidobactenum.

한국 전통 발효식품의 숙성에 절대 혐기성 세균이 관여하는지를 보기 위해 김치류와 장류 14종의 시료를 복합 BL 배지 혹은 bifidus 세균 선택 배지인 BS agar에 접종하여 절대 혐기적으로 배양한 결과 복합 BL 배지에서 $10^7$ ~ $10^8$/g 시료의 세균이 생장하였으며, BS agar에서는 $10^3$ ~ $10^6$/g 시료의 colony가 형성되었다. 이들은 모두 호기성 조건에서도 생장 할 수 잇었으며, BS 배지에서 생장하는 세균은 fructose-6-phosphate phosphoketolase를 합성하지 않는 것으로 나타났다. 또한 표준 Bifidobacterium속 세균은 3% NaCl을 함유하는 배지에서는 생장할 수 없었다. 이상의 결과로부터 김치류와 장류 등 염 농도가 높은 발표식품에는 bifidus균은 생장할 수 없다고 판단된다.

Keywords

References

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