The Korean Journal of Mycology (한국균학회지)
- Volume 21 Issue 3
- /
- Pages.172-187
- /
- 1993
- /
- 0253-651X(pISSN)
- /
- 2383-5249(eISSN)
Identification and Isolation of Zygomycetous Fungi Found on Maeju, a Raw Material of Korean Traditional Soysources
메주에서 분리한 접합균(Zygomycetes)의 분리 동정
- Lee, Sang-Sun (Department of Biology, Graduate School, Korea National University of Education) ;
- Park, Kwang-Ho (Department of Biology, Graduate School, Korea National University of Education) ;
- Choi, Kyoung-Jin (Department of Biology, Graduate School, Korea National University of Education) ;
- Won, Sun-Ae (Won Nam Middle School)
- Published : 1993.09.30
Abstract
Forty eight fungal isolates were isolated from the maeius collected through the whole nation. Out of them, nine isolate were observed to be zygomyceteous fungi(4 genera and 9 species): Mucor hiemalis, M. circinelloides f. griseo-cyanus, M. circinelloides, M. jansseni, M. racemosus f. racemosus, Mortierella isabellina, Rhizopus stolonifer, R. oryzae, and Absidia corymbifera. Four species(M. circinelloides f. griseo-cyanus, M. hiemalis, M. jansseni, and R. oryzae) identified here were known as species involved in maeiu but not described in detail. The others were first reported as a species inhabiting in the maeiu. Two species of M. hiemalis f. hiemalis. and M. circinelloides f. griseo-cyanus were determined to play a role in biochemical changes of soybean in the fermentation of maeiu. However, the others seldom inhabited but considered to be comtaminated fungi in maeiu.
전국 각지에서 수거한 메주로부터 29 종의 곰팡이를 분리하였다 . 그 중 접합균은 9 종이였다. 동정된 접합균으로는 M. hiemalis, M. circinelloides f. griseo-cyanus, M. circinelloides, M. jansseni M. racemosus f. racemosus, M. isabellina, R. stolonifer, R. oryzae, 및 A. corymbifera으로 4 속 9 종이었다. 분리된 접합균종 중에서M. circinelloides f. griseo-cyanus, R. stolonifer, R. oryzae은 이미 우리의 재래식 메주에 서식하는 균으로 간장, 된장 등의 장류분야에서 연구 보고도 되었으나, 나머지 6 종은 새로이 기재되는 균들이다. 분리된 9개의 균 각각으로 메주와 간장 된장을 만든 결과 접합균 중, M. hiemalis f. hiemalis. 와 M. circinelloides f. griseo-cyanus는 단독으로 메주가 되고, 우리 구미에 맞는 간장 된장이 되는 것을 관찰하였다. 따라서 이 균은 메주에서 어떤 역할을 하는 것으로 고려된다.