정어리표피중에 존재하는 지방산화촉진물질의 검색확인 및 그 특성구명

Characterization of Lipid Prooxidants in Sardine Skin

  • CHO Soon-Yeong (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • MOHRI Satoshi (Department of Applied Biological Chemistry, Faclty of Agriculture, Tohoku University) ;
  • ENDO Yasushi (Department of Applied Biological Chemistry, Faclty of Agriculture, Tohoku University) ;
  • FUJIMOTO Kenshiro (Department of Applied Biological Chemistry, Faclty of Agriculture, Tohoku University)
  • 발행 : 1992.11.01

초록

정어리표피 중에 존재하는 지방산화촉진물질의 검색확인 및 그 특성구명을 시도하였다 정어리표피중의 산화촉진물질은 0.05M 인산염 완충액으로 거의 모두 추출되었고, 이 조추출액에 대해 Sephadex G-200, DEAE-Sephadex A-50 및 CM-Sephadex A-50 등으로 연속적인 분리를 행하였다. 정어리표피 중의 주 산화촉진물질은 열에 극히 불안정하고, 지방산화촉진의 최적 작용 pH가 7이며, 특징적인 Sohret흡수를 나타내는 점등으로부터 햄을 가진 효소임을 알 쑤 있었다. 특히 이들은 기질인 유리 및 에스테르화 리놀산에 모두 잘 작용하여 빠른 속도로 공역과산화물을 형성하였다. 이상의 결과로부터 정어리표피 중의 주 지방산화촉진물의 본태는 새로운 형태의 리폭시지네이스유사 효소인 것으로 추정되었다.

Lipid prooxidants in sardine skin was characterized. Prooxidants in the sardine skin extract with 0.05M phosphate buffer was purified by successive chromatography on Sephadex G-200, DEAE-Sephadex A-50 and CM-Sephadex A-50. Prooxidants of sardine skin exist mainly in the intermediate molecular weight fractions. Observations of the thermounstability and optimum pH(pH 7.0) suggest that the major prooxidants are enzymes and hemoproteins. They can oxidize well both free and esterified linoleic acid and form conjugated hydroperoxides. From these results, the major prooxidants in sardine skin are assumed to be lipoxygenase-like enzymes.

키워드