Gibberellin 처리(處理)가 배 '풍수(豊水)' 과실(果實)의 생장(生長) 및 성숙현상(成熟現想)에 미치는 영향(影響)

Effect of Gibberellin Paste on the Fruit Growth and Maturation in 'Hosui' Pears

  • 이재창 (충남대학교 농과대학 원예학과) ;
  • 박순희 (충남대학교 농과대학 원예학과) ;
  • 권오원 (충남대학교 농과대학 원예학과) ;
  • 황룡수 (충남대학교 농과대학 원예학과)
  • Lee, Jae Chang (Dept. of Horticulture, Chungnam National University) ;
  • Park, Soon Hee (Dept. of Horticulture, Chungnam National University) ;
  • Kwon, Oh Won (Dept. of Horticulture, Chungnam National University) ;
  • Hwang, Yong Soo (Dept. of Horticulture, Chungnam National University)
  • 발행 : 1992.06.30

초록

성숙기(成熟期)의 기온저하(氣溫低下)로 품질저하(品質低下)를 초래 하는 중부지방(中部地方)의 '풍수(豊水)' 재배(栽培)에 있어서 gibberellin paste의 처리효과(處理效果)가 과실(果實)의 비대생장(肥大生長)과 숙기(熟期) 및 품질(品秩)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)한 결과(結果) 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 유과기(幼果期)의 $GA_{3+4+7}$ paste 처리(處理)는 GA의 지속적(持續的)인 공급(供給)으로 과실(果實)의 비대(肥大)를 촉진(促進)시킬 뿐 아니라 절대적 생장량(生長量)을 증가(增加)시킬 수 있는 것으로 밝혀졌다. 성숙기(成熟期)에 과육(果肉)의 경도(硬度)가 다소 감소(減少)되었지만 기타의 품질(品秩)에 미치는 영향(影響)은 인정(認定)되지 않았다. 하지만 $GA_3$의 효과(效果)는 인정(認定)되지 않았다. $GA_{3+4+7}$의 처리(處理)는 과실(果實)의 ethylehe 발생(發生)에는 큰 영향(影響)을 미치지 않았지만 지색(地色)의 변화(變化)를 촉진(促進)시켜 성숙기(成熟期)를 3~5일 정도(程道) 앞당길 수 있었다. 따라서 본 연구(硏究)의 결과(結果)는 중부지방(中部地方)의 '풍수(豊水)' 재배(栽培)에 있어 상품성(商品性)이 높은 과실(果實)의 생산기술(生産技術)로 활용(活用)할 수 있을 것으로 기대된다.

This experiment was conducted to find the effect of gibberellin paste on the growth and maturation of 'Hosui' pear fruit and to develop a cultural technique in the middle area of Korea, where fruit quality is often poor due to the short growing season. The application of $GA_{3+4+7}$ paste on the petioles at the young stage of development resulted in the early increase of fruit diameter and weight. Although fruit firmness was slightly low by the $GA_{3+4+7}$ paste treatment, compared to that of control, there were no differences in other quality actors such as soluble solid content and acidity. However, $GA_3$ alone did not affect the fruit growth and quality. Are increase of ethylene evolution of fruit was not confirmed hut ground color development was hastened, resulting in the stimulation of maturity by 3~5 days. Thus, these results may be applicable to the production of high quality 'Hosui' pears in the area where growing season is relatively short.

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과제정보

연구 과제 주관 기관 : 한국과학재단