The Trend of Food and Nutrient Intakes of Korean(1969-1989) -The First Report, Survey Methods in the Annual Report of the National Nutrition Survey-

한국인의 식품 및 영양섭취상태 추이(1969-1989) -제 1보, 국민영양조사보고서의 조사방법을 중심으로-

  • Moon, Hyun-Kyung (Nutrition Research Division, Korea Advanced Food Research Institute) ;
  • Park, Mi-A (Dept. of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Eul-Sang (Dept. of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Song, In-Jung (Division of Health Education, Ministry of Health and Social Affairs)
  • 문현경 (한국식품연구소 영양연구부) ;
  • 박미아 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 김을상 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 송인정 (보건사회부 보건교육과)
  • Published : 1992.10.01

Abstract

From 1969, when the National Nutrition Survey started, to 1989, survey methods are studied for each year. survey methods are examined about the area surveyed, the size and the contents of survey. The National Nutrition Survey are supervised by the Ministry of Health and Social Affairs (MOHSA). The department in charged are changed according to the reorganization of the ministry. Items of the physical examination in the contents of survey are decreased. Sampling methods are changed two times. Until 1974, area and household surveyed are smaller than 1,000 households. From 1989, the number of households surveyed are 2,000. The number of subject surveyed are changed at 1974, 1983 and 1988. From 1988, the number of subject surveyed are about 8,000. Seasons for the survey are summer before 1978 and fall after that. The result suggests that careful attention should be paid to analyzing results of survey because of variation in seasons.

국민영양조사가 실시된 1969년부터 최근 조사보고서가 나온 1989년까지의 대상지역, 규모, 조사내용 등을 중심으로 한 조사방법면에서의 연도별 변화 차이를 비교 고찰해보았다. 국민영양조사의 주관부서는 보사부내에서 조직이 바뀜에 따라 방역국 보건과, 의정국 지방의정과, 보건국 식품위생과를 거쳐 모자보건관리관실에서 담당하다가 1981년부터는 보건국 보건교육과에서 담당하고 있다. 조사내용은 식품 섭취조사, 식생활조사, 건강조사로 나누어 실시하고 있으며 이중 건강조사항목이 많이 바뀌어 오히려 줄어들었고, 표본추출방법은 2회의 개편을 거쳐 1987년 이후로는 확률비례추출법으로 실시되고 있다. 조사지구수와 가구수의 연도별 변화는 초창기 1974년까지는 지구수와 가구수가 적었으며, 1988년부터는 2,000세대를 조사하고 있다. 인원수는 역시 초창기 74년까지와 그 이후 74, 83, 88년으로 가면서 변화하였으며, 88년부터는 8,000명 정도가 된다. 조사시기는 여름과 가을이 대부분이나 78년 이전은 주로 여름에, 그 이후는 가을에 조사하고 있다. 이상의 결과 내용으로 보면 영양조사는 시기별로 변해왔으며, 그 결과의 비교분석시 세심한 주의가 요구된다.

Keywords