Study on the Fermentation Conditions Influencing the Production of Vitamin $B_{12}$ by Propionibacterium shermanii

Propionibacterium shermanii에 의한 Vitamin $B_{12}$생성에 영향을 미치는 발효조건에 관한 연구

  • Published : 1992.07.01

Abstract

The effects of fermentation conditions and medium compositions on the production of vitamin $B_{12}$ by Propionibacterium shermanii IFO 1239 were studied. Changes from an anaerobic to aerobic condition and a complex to synthetic medium after 48hr resulted in a 100% increase in vitamin $B_{12}$ production compared to an anaerobic culture alone. Glucose, fructose and lactose were found to be equally good as a carbon source for vitamin $B_{12}$ production. Addition of succinate and malate to the synthetic medium with glucose as a carbon source led to an increase in vitamin $B_{12}$ production by 33.6% and 17.2% respectively.

P. shermanii IFO 1239을 이용 vitamin $B_{12}$를 생산할 때 산소의 영향은 매우 큼 것으로 나타났는데 배양 전반부는 혐기적 조건이, 후반부는 호기적 조건이 vitamin $B_{12}$ 생성증진에 효과적임이 밝혀졌다. 본 연구를 통하여 배양 48시간 동안은 복합배지상에서 혐기적으로 배양하다가 48시간 이후부터는 합성배지로 바꾸고 호기적 조건으로 배양해주는 방법이 vitamin $B_{12}$ 의 생성을 증가시켰다. 이런 배양방법을 이용하여 탄소원과 유기산이 vitamin $B_{12}$ 생성에 미치는 영향을 알아본 결과 glucose, fructose, lactose가 좋은 탄소원이었으며 유기산 중에서는 succinate 와 malate가 각각 34.9%와 18.7%의 vitamin $B_{12}$생성을 촉진시켰다.

Keywords