Immunopotentiating Effect of Polysaccharide Produced from a Mutant of Acetobacter pasteurianus (I)

Acetobacter pasteurianus 변이주가 생산하는 다당류의 면역효과(I)

  • 김동석 (경성대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 정연봉조덕제류병호 (경성대학교 약학대학 약학과 동서공과대학 식품공학과 경성대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1992.04.01

Abstract

Dose-dependent responses indicated by the increase of leukocyte, peritoneal exudate cell and weights of immunorgans revealed the improvement of immunity. In the effect of macrophage on phagocytes, there were not substantial differences in the phagocytic and corrected phagocytic index. The administered group being compared with the controlled group, there were no significant changes in SGOT, S-GPT, alaline phosphatase, total protein, albumin, globulin, cholesterol, triglyceride, blood urea nitrogen and glucose. Key words: dose-dependent responses, peritoneal exudate cell, phagocytic idex, corrected phagocytic index.

다당류의 ICR 마우스에서 백혈구수와 복강세포수가 현저히 증가하였고, 면역 관련 장기의 무게도 용량에 따라 증가하는 용량 의존성 반응을 보였고, maerophage의 식작용에 미치는 영향은 phagocytic index와 corrected phagocytic index에서 거의 차이가 없었다. 다당류가 마우스의 혈액 중에 효소 활성 및 일반 생화학적 성분에 미치는 영향을 조사해 본 결과 S-GOT, S-GPT, alkaline phosphatase, total protein, albumin, globulin, Cholesterol, triglyceride, blood urea nitrogen 및 glucose는 대조군에 비하여 비슷한 수준을 나타내었다.

Keywords