Lentinus edodes 에서 분비되는 Laccase 의 특성

Characterization of Laccase Excreted from Lentinus edodes

  • 정인범 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 윤홍덕 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 맹진수 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 강사욱 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 하영칠 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 정가진 (서울대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 최형태 (강원대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 김재헌 (단국대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • 발행 : 1992.08.01

초록

Lentinus edodes 에서 분비된 laccase 를 DEAE Sephadex A-50, Con A-Sepharose, Sephadex G-150 크로마토그래피를 통해서 순수분리하였다. 효소는 분자량이 87 KDa 정도인 하나의 소단위체로 되어 있고, 12.0% 의 당을 함유하고 있었다. 그리고 N-말단 아미노산 서열은 Pleurotus oxtreatus 와 Cloriolus hirsutus 의 laccase 와 유사하였다. 효소의 최적 pH 는 4.8 이고 최적 온도는 $40^{\circ}C$ 이었다. 그리고 본 효소는 pH 7-9 와 $30^{\circ}C$이하에서 비교적 안정하였다. Syringaldazine 에 대한 $K_{M}$$0.4\mu$ M 이었고 $k_{cat}$$ 77 sec^{-1}$ 이었다. This layer chromatography 에 의한 본 효소의 반응 산물들의 분리양상이 Pleurotus ostreatus 의 laccase 의 경우와 유사하였다.

Extracellular laccase excreted from Lentinus edodes ATCC 48085 was purified through a series of DEAF, Sephadex A-50. Con A-Sepharosc and Sephadex G-150 chromatography. Extracellular enzyme. which consists of a single polypeptide, has a n~olecular mass of 87.000 daltons and contains 12.0'%, carbohydrate. The N-terminal amino acid sequence (I5 residues) of the puritied enzyme was similar to that of laccases of PIeurotus ostreatus and Coriolus hirsutus. The enzyme showed optimal activity at near pH 4.8 and $40^{\circ}C$. The enzyme was stable at pH 7-9 and below $30^{\circ}C$. $K_{M}$ and $k_{cat}$ values for syringaldazine were estimated to be $0.4\mu\textrm{M}$ and 77 sec, respectively. The developed patterns of reaction products of thevenzyme on thin layer chromatography were similar to those of laccase of Pleurotus ostreatus.

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